"Skokowe" działanie Windows, intensywnie pracujący dysk twardy

Witam, od pewnego czasu (może z miesiąc) zauważyłem parę problemów:

 

  • w Menedżerze Zadań (Windows 8.1) czasami znika mi wykres dotyczący dysku twardego

  • dość często pokazuje on 100% użycia (mimo, że np. w tabelce z procesami największe użycie to np. 3 Mb/s)

  • od niedawna zawiesza się chkdsk (uruchomiony z poziomu systemu)

  • czasami (ale raczej rzadko) kursor myszy dziwnie się zachowuje (znika, tam gdzie ma być łapka jest strzałka, lub jest powiększony i widać, że utracił kolory)

  • dodatkowo kursor czasem “skacze”, albo jest zamrożony przez kilka sekund (mimo, że zużycie RAM jest na poziomie 50%, podobnie jak procesor)

 

Z góry dziękuję za pomoc.

 

Najlepiej jakbyś wrzucił tu wszelkie logi (ja polecam Hijackthis, inni nie)

Problem jest taki, że to co mówisz - to wszystko jest normalnym zachowaniem Windowsa 8

Przesylam screen z HD Tune odpalonego pod Hirensem.

 

http://i61.tinypic.com/52yy45.jpg

___________________________________________________________________________________________

Proszę zapoznać się z regulaminem, a szczególnie z fragmentem dotyczącym maksymalnych rozmiarów grafik wklejanych do posta.

Pozdrawiam,

Dimatheus

Daj wynik SMART; możesz też dysk zdefragmentować

Wlasnie problem w tym, ze zakladka SMART jest calkiem pusta. A dysk jest defragmentowany w miare regularnie.

Jeszcze jakiś pomysł?


Następnym razem użyj opcji Edytuj zamiast pisać posta pod postem.

Areh

Nie masz uruchomionych w tle jakiś programów, które obciążają dysk (np. zaplanowane skanowanie programu antywirusowego)?

Przeczyść system i rejestr programem CCleaner. Wejdź w Narzędzia -> Autostart, a następnie usuń niepotrzebne wpisy autostartu. Jeżeli nie wiesz, jak to zrobić, wykonaj screena listy autostartu i wrzuć na forum. 

Widzę, że masz też archaiczną wersję IE, co oznacza również brak zainstalowanych aktualizacji systemu. Przeskanuj system (Pełne skanowanie) programem Malwarebytes Anti-Malware

 

Archaiczna wersja IE? Na Windows 8.1?

 

Wszystko było czyszczone CCleanerem, MalwareBytes też nic nie znalazł. Podobnie jak mój Nod32 oraz Kaspersky TSSKiller, więc zastanawiam się raczej nad problemem sprzętowym.

 

Screen z CCleaner, zakładka Autostart - myślę że nie jest tak źle:

 

http://i60.tinypic.com/111k1aa.png

 

Co do stanu dysku - na przykład HD-Tune pokazuje, że wszystkie wskaźniki są na “OK”, natomiast wygrzebana przeze mnie “Płyta Ratunkowa KŚ 2010” dwa z nich oznacza jako “pre-failure”.

 

http://i61.tinypic.com/9prew9.png

http://i59.tinypic.com/33blqtl.png

^ raporty SMART z HD Tune.

 

I raporty OTL:

 

http://wklej.org/id/1275378/

http://wklej.org/id/1275380/