Tworzyłem layout pewnej strony na zamówienie, ale bez żadnej umowy itd. pewnej osobie. Czy jeśli on zamieścił stronę na tym layoucie, a ktoś go skradł (HTML+grafa) i umieścił na publiczne fora można coś z tym zrobić? Jeśli tak - w jaki sposób.
Wyłącznie to że posiadam jako jedyny plik xcf (co prawda nie jest on cały, bo nie robię nigdy całego projektu layoutu w gimpie), a poza tym ten ktoś wstawił do stopki layouta tylko tekst obrażający mojego klienta, ale że został on stworzony przeze mnie zostawił razem z adresem e-mail.
Jedną sprawą jest udowodnienie autorstwa, inną ukaranie sprawcy. Najprościej jest sprawę chociaż w minimalny sposób przedstawić w sieci, poprosić znajomego blogującego o wpis na temat plagiatora z nickiem lub nazwiskiem. Wyszukiwarki tego typu sprawy rejestrują, być może potencjalny klient plagiatora też znajdzie tą informację.
Chodzi o to, że ludzie zamawiają coś u grafika, niby do wyboru, a później to biorą i nie płacą. Jak nie masz dowód, że dzieło to twór wytwór to klapa na całej linii.
nawet bez umów jest sens zgłaszania tego… kradzież to kradzież nie może ujść płazem,
jeśli jest się autorem pracy posiada się korespondencję z domniemanym złodziejem sprawa jest jasna i bez problemowo do wygrania jeśli już zataczamy o sąd. Piszesz do niego wezwanie przed sądowe z żądaniem zmiany layout’u jak nie zmieni w określonym przez Ciebie terminie zgłaszasz sprawę z powództwa cywilnego