Mam pewien problem. Otóż dzisiaj zainteresował mnie skrypt do wysuwania tacki CD-ROM. Utworzyłem już skrót (poprzez PPM >> Utwórz skrót…) do programu NirCmd (jak ktoś nie wie co to jest to zapraszam na http://www.nirsoft.net/utils/nircmd.html) i podałem parametr cdrom open F: Możliwe, że nie umiem tego wytłumaczyć, więc napiszę inaczej: utworzyłem skrót poprzez kliknięcie prawym przyciskiem myszy, w którym linijka “Element docelowy” wygląda tak: “C:\Program Files\NirCmd\nircmd.exe” cdrom open F:
Jednak chciałbym zamienić ten zwykły systemowy skrót na plik wykonywalny EXE, który otwierałby program NirCmd z parametrem cdrom open F: Czyli po prostu zwykły skrót, tylko z rozszerzeniem EXE.
Tyle że skróty też mają rozszerzenie - .lnk , przynajmniej jak się przegląda pliki pod innym systemem, bo Windows i/lub Explorer ukrywają to rozszerzenie.
Podali Ci rozwiązania, czego jeszcze chcesz? EXE to binarny plik wykonywalny, nie da się go zrobić “ot tak sobie”, trzeba troszkę się orientować jak to zrobić.
Czyli może być to dowolny plik wykonywalny - .exe, .bat lub inny, byleby miał rozszerzenie, tak? (pomijam fakt, że skróty w Windows też mają rozszerzenie - lnk) No to bardzo prost, np. w Perlu:
exec @ARGV;
Jak widzisz bardzo prosto. Zapewne równie prosto jest w cmd.exe. Można też zrobić binarkę w baardzo wielu językach programowania, chociażby w C(++).
No w Perlu się raczej skrypty robi, rzadko kompiluje się do kodu natywnego, ale za to mają rozszerzenie, a o to Ci chodzi, prawda? Ja oczywiście, potrafię to zrobić. Chodzi Ci mniej więcej o coś takiego:
launcher app-name arg1, arg2, ...
Binarka launcher ma uruchamiać program app-name z argumentami arg1, arg2, … tak?