Skrót w pliku EXE


(Harry127) #1

Witam

Mam pewien problem. Otóż dzisiaj zainteresował mnie skrypt do wysuwania tacki CD-ROM. Utworzyłem już skrót (poprzez PPM >> Utwórz skrót...) do programu NirCmd (jak ktoś nie wie co to jest to zapraszam na http://www.nirsoft.net/utils/nircmd.html) i podałem parametr cdrom open F: Możliwe, że nie umiem tego wytłumaczyć, więc napiszę inaczej: utworzyłem skrót poprzez kliknięcie prawym przyciskiem myszy, w którym linijka "Element docelowy" wygląda tak: "C:\Program Files\NirCmd\nircmd.exe" cdrom open F:

Jednak chciałbym zamienić ten zwykły systemowy skrót na plik wykonywalny EXE, który otwierałby program NirCmd z parametrem cdrom open F: Czyli po prostu zwykły skrót, tylko z rozszerzeniem EXE.

Liczę na szybką pomoc

harry127


(Krzkaczor) #2

Skróty nie maja rozszerzenia :roll: Moze Ci chodzi tylko o ikonkę?


(Harry127) #3

Nie, nie chodzi mi o ikonkę. Chcę zrobić plik EXE, który będzie otwierał inny plik, ale z jakimś parametrem.


(Sawyer47) #4

No to można napisać w jakimś języku programowania, albo prościej skrypt konsolowy. Tylko czemu koniecznie chcesz, aby to była binarka?


(Harry127) #5

Hmm... może niekoniecznie binarka. Byleby to miało jakieś rozszerzenie, bo zwykłe skróty nie mają. Dlaczego? Długo by tłumaczyć... :slight_smile:


(Krzkaczor) #6

No to możesz to zrobić w Delphi:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic123474.html


(Harry127) #7

Nigdy nie programowałem w Delphi... A nie da się w jakimś skrypcie BAT, VBS, albo coś w tym stylu?


(Sawyer47) #8

No to skrypt konsolowy się nada. Zobacz: http://en.wikipedia.org/wiki/Batch_file#Modern_Windows

Tyle że skróty też mają rozszerzenie - .lnk , przynajmniej jak się przegląda pliki pod innym systemem, bo Windows i/lub Explorer ukrywają to rozszerzenie.


(Harry127) #9

Hmm... a jak powinien wyglądać taki skrypt? Bo ja się nigdy w takie rzeczy nie bawiłem... :oops:


(Krzkaczor) #10

No a widzisz .bat to nie .exe :smiley: W .bat tez sie da.

shutdown -r -t 10

To chyba to ale głowy nie dam :smiley:

wez uruchom -> cmd -> help shutdown


(Harry127) #11

Ale mi chodzi o otwarcie pliku z jakimś parametrem, a nie o wyłączenie komputera...


(Krzkaczor) #12

omg sorry heh caly czas myslalem ze chcesz uzyskac ten efekt innym programem :smiley:

Dobra:http://pl.wikipedia.org/wiki/AUTOEXEC.BAT

Moze uzyskasz ten efekt przez te komendy.


(Spectatorx) #13

BZDURA! !!


(Harry127) #14

I co, nikt nie wie, jak to zrobić? :frowning:


(Fiołek) #15

Podali Ci rozwiązania, czego jeszcze chcesz? EXE to binarny plik wykonywalny, nie da się go zrobić "ot tak sobie", trzeba troszkę się orientować jak to zrobić.


(Harry127) #16

Czytaj posty dokładnie... W jednym z nich napisałem, że jednak niekoniecznie musi być EXE, może być BAT lub VBS.

Offtopic: nie pisze się "od tak sobie", tylko "ot tak sobie"...


(Sawyer47) #17

Czyli może być to dowolny plik wykonywalny - .exe, .bat lub inny, byleby miał rozszerzenie, tak? (pomijam fakt, że skróty w Windows też mają rozszerzenie - lnk) No to bardzo prost, np. w Perlu:

exec @ARGV;

Jak widzisz bardzo prosto. Zapewne równie prosto jest w cmd.exe. Można też zrobić binarkę w baardzo wielu językach programowania, chociażby w C(++).


(Harry127) #18

Niby proste, ale ja niestety nie znam się na składaniu binarek np. w Perlu. Potrafiłbyś zrobić coś takiego?


(Sawyer47) #19

No w Perlu się raczej skrypty robi, rzadko kompiluje się do kodu natywnego, ale za to mają rozszerzenie, a o to Ci chodzi, prawda? Ja oczywiście, potrafię to zrobić. Chodzi Ci mniej więcej o coś takiego:

launcher app-name arg1, arg2, ...

Binarka launcher ma uruchamiać program app-name z argumentami arg1, arg2, ... tak?


(Harry127) #20

Tak, o to mi chodzi. :wink: