Skróty klawiszowe w Linuksie - Kilka Pytań

Tak jak napisałem w temacie - chodzi mi o skróty klawiszowe…

Mógłby ktoś mi podać jakąś listę lub wymienić te ważniejsze…

W szczególności chodzi mi o:

1. Jak przejść z trybu graficznego w tekstowy i na odwrót…

2. Jak otworzyć terminal ?

3. Jak wyłączyć komputer ?

W Mandrivie klikasz kolejno > Narzędzia > narzędzia systemowe > centrum sterowania > regionalne i dostępność > skróty klawiszowe. W otwartym oknie masz wymienione dostępne skróty klawiszowe i możliwość konfiguracji, wyboru nowych, własnych itd.

W Ubuntu podobnie System->Preferencje->Skróty klawiszowe i tam dodajesz

1 Crtl+Alt+F1 powrót wpisujesz do graficznego startx

2 definiujesz i jako polecenie podajesz: gnome-terminal(domyslny lub inny np tilda, yakuake)

3 tutaj nie wiem czy da sie zdefniowac poniewaz wpisujac shutdown w konsoli potrzebne sa prawa root’a wiec nie wiem :slight_smile:

Ad. 2 - Czy mogę w skróty klawiszowe ustawić, np.: Ctrl + Alt + T ?

Ad. 3. - Z mojej małej wiedzy wynika, że “sudo” daje uprawnienia roota, więc prawdopodobnie udałoby się :slight_smile:

Dzięki za odpowiedzi…

To podstawy, które chciałem wiedzieć. Jak zainstaluje Ubuntu, więcej dowiem się w man ( podręcznik pomocy )…

Tak można ustawic taki skrót. Warto jednak sprawdzic wczesniej czy nie jest już uzywany (ale ten napewno nie :slight_smile: )

Tak faktycznie sudo daje uprawnienia roota jednak to nie dokońca rozwiązuje sprawe ale mysle ze jak wszystko w linuxach tak i to da sie ustawic :slight_smile:

Przed przejściem do trybu tekstowego wpisujesz:

ps x -All | grep X | grep vt

Tam odczytujesz liczbę po literach v i t. To jest numer wirtualnego terminala sesji graficznej. Przełączasz się na niego za pomocą ctrl+alt+F. W tryb znakowy możesz przejść przy użyciu ctrl+alt+f1.

Kompa wyłączasz klawiszem Power na obudowie. Jeżeli nie, to w preferencjach znajdujesz zasilanie. Tam przechodzisz w ustawienia ogólne i wybierasz Wyłącz dla pola “kiedy klawisz zasilania zostanie wciśnięty”. W KDE jest podobnie.

Co do skrótów, to preferencjach(klawiatura?) powinny być.

Dodane 18.06.2009 (Cz) 18:00

Fajną opcją było przełączania akktywnych terminali klawiszem super, gdy aktywny jest bez sesji X-ów. Nie wiem czy będzie to działać, ale powinno pomóc w przejściu na sesję X-ów.

Szczerze mówiąc, twoje porady są… dziwne… Nieważne…

Dzięki za starania… A i tak będę wyłączać kompa przez wirtualny przycisk Wyłącz komputer :slight_smile:

Wątpię abyś uruchomił ponownie Xsever, jeśli jest on już uruchomiony. Ogólnie Xserver działa od 7 konsoli wirtualnej, czyli wracasz kombinacją Ctrl+Alt+F7.

Tak da się, musisz tylko edytować plik sudoers:

sudo su

visudo

Wstawiasz taką linijkę:

user ALL=(ALL) NOPASSWD: /sbin/halt

zamiast user wstawiasz nazwę użytkownika, oczywiście możesz dodać więcej poleceń aby się uruchamiały przy pomocy sudo bez wpisywania hasła, oddzielasz je przecinkiem, np.:

user ALL=(ALL) NOPASSWD: /sbin/halt,/sbin/reboot,/usr/sbin/hibernate-disk,/usr/sbin/hibernate-ram

Można ewentualnie dodać do grupy, która ma prawa do wyłączania systemu ale takie prawa ma jedynie root, chyba że się mylę? :slight_smile:

Pozdrawiam!

Co do 3 to można także wysłać zdarzenie hala czy tam dbusa, nie pamiętam już (:

Dodane 18.06.2009 (Cz) 21:36

Co do 3 to można także wysłać zdarzenie hala czy tam dbusa, nie pamiętam już (:

Jak wykorzystasz DBUS-a, to w zależności od konfiguracji systemu, PolicyKit może mieć jakieś pretensje(tzn. DBUS odpowie: odmowa dostępu; PolicyKit poprosi np. o wprowadzenie hasła, by móc nadać prawo do wykonania danej operacji).