Skryp-gry w JS


(Janek Max) #1

Mam do was pytanie. Czy jest możliwość zrobienia skryptu w JS (jquery) który w pewnym momencie zostałby wczytywany na stronie, myszka zamieniałaby się w koszyk którym można byłoby się poruszać tylko po dole strony. Trwało by to np. 15 sec po czym gra by się wyłączała, a dane lądowały by w mysql. Przekopałem kilkanaście stron i nic na ten temat nie znalazłem.


(mario@) #2

Poczytaj o - html canvas musisz znać js(chociaż bez canvas też pewno by się mogło to odbyć).


(mordesku) #3

jeśli na żadnej z przekopanych stron nie znalazłeś odpowiedzi na Twoje pytanie odpowiem na nie ja.

da się i nawet nie powinno być trudne (dla mnie jako zawodowego programisty :wink:).

przykład 1 "Pozycja myszki":

http://www.codelifter.com/main/javascript/capturemouseposition1.html

nas interesuje wartość X czyli szerokość.

przykład 2 "mój koszyk":

tworzysz sobie w htmlu obiekt tutaj div

[/code] teraz jego pozycje zmieniasz poprzez document.getElementById("koszyk").style.left=; aha no i dane muszą polecieć ajaxowo ja osobiście użyłbym ExtJS'a do wywołania requesta w jquery tego nie robiłem.
[code]xt.Ajax.request({ url : 'getScore.php' , params : { wynik : punkty}, method: 'GET', success: function ( result, request ) { Ext.MessageBox.alert('Success', 'Data return from the server: '+ result.responseText); }, failure: function ( result, request) { Ext.MessageBox.alert('Failed', result.responseText); } });

gdzie tak naprawde interesuje nas URL to plik który jest odpytywany (przyjmie wynik),

oraz params gdzie podajemy parametry wykonania skryptu.

to tak na szybko meeeen około 5 minut w google + wiedza własna :slight_smile:

Pozdrawiam


(Janek Max) #4

Dzięki za pomoc już mam pierwsze szkice, :smiley: ale nie wiem jak mają być zliczane i łapane te spadające punkty


(mordesku) #5

heh w pierwszym poście nie było nic o łapaniu tylko poruszaniu po dole ekranu :slight_smile: ale wiesz google nie gryzie poszukaj coś na temat window.setInterval i window.setTimeout mogą pomóc zmienić pozycje latających obiektów co określony czas itd. tylko uważaj bo mogą uwalić przeglądarkę/zakładkę/skrypt jak zostaną źle użyte.


(Janek Max) #6

Faktycznie zapomniałem o tym wspomnieć. Już prawie wiem jak to mam zrobić tylko mam kłopot z wywołaniem akcji kiedy zetkną się 'koszyk' i 'spadajace punkty'. Myślałem o sprawdzeniu gdy dany element jest na tym samym miejscy ustawiało by display:none i dodawało +1. Jest może jakiś inny sposób ?


(mordesku) #7

W programowaniu możesz wszystko, a ten sam efekt można osiągnąć na wiele różnych sposobów. Wcale nie jest powiedziane że jeden będzie lepszy od drugiego. Według mnie twój sposób jest dobry, od siebie dodałbym tylko zmianę jego pozycji na samą górę okna, żeby cały czas nie było kolizji i nie dodawały się punkty. Chociaż to tak naprawdę zależy od konstrukcji twojego skryptu.


(Janek Max) #8

Wielkie dzięki skrypt już potrafi zliczać punkty :smiley: Pozostało mi jeszcze tylko przesłanie ich do PHP. Dzięki za pomoc.