Skrypt CMD do przenoszenia plików

Cześć,
mam problem, chciałbym z komputera który jest w domenie wysłać komendę która przeniesie wszystkie pliki z jednego folderu do drugiego na innym komputerze który nie jest w domenie. Napisałem coś takiego

robocopy.exe \192.168.1.15\folder\folder_new\ \192.168.1.15\folder /mov
Niestety wyskakuje komunikat “Access Denied”

Nie widzę, aby robocopy miał opcje dodawania usera/hasla. Aby to obejść pomyślałem że skorzystam z polecenia runas:

runas /savecred /user:192.168.1.15\administrator C:\Users\Admin\Desktop\linux\movefailed.bat

w tym bat znajduje się to co wypisałem wcześniej(robocopy…). Niestety runas nie działa z wpisanym IP a tylko z nazwą domenową, a komputer na którym chce wykonać operacje nie jest w domenie i komunikacja z nim jest tylko po IP. Próbowałem już user@pcname pcname\user. Niestety zawsze jest błąd “The user name or password is incorrect.”. Czy macie może jakiś inny pomysł jak można by coś takiego zautomatyzować? Moj PC Win10, docelowe to Win XP

Pozdrawiam RK

Pomyślałeś o udostępnieniu katalogu ?

Tak oczywiście folder jest udostępniony

Przydziały sieciowe rozpoczyna się od \\
Jak w eksploratorze otworzysz przydział sieciowy to powinno przejść bez podawania loginu i hasła

Tak mam \ nic to nie zmienia. Oczywiscie po wpisaniu w eksplorerze mogę to otworzyć, nastomiast mi chodzi o zautomatyzowanie. Po prostu edytor na forum wciął mi dwa \

Sprawdź czy na komputerze docelowym lokalne uprawnienia do katalogu (nie udostępnienia) są przydzielone też grupie “Wszyscy” (co najmniej zapis).

Tak. Jest “everyone”. Zastanawia mnie taka rzecz ze nawet jeżeli wpiszę:

runas /savecred /user:192.168.1.15\administrator cmd
Jest komunikat:

RUNAS ERROR: Unable to run - cmd
1326: The user name or password is incorrect.

Hasło jest na pewno prawidłowe

Myślę, że runas nie działa po adresie IP

Jak można podać adres IP jako usera???

Co za problem użyć harmonogramu do wykonania zadania na komputerze, i skopiować dane z komputera A do komputera B ?

Podaje adresipdocelowegopc\user, nie adres ip jako usera

nie chcę wykonywać tej operacji cyklicznie o jakiejś porze tylko w określonych sytuacjach na kilkunastu maszynach za pomocą takiego skryptu

Prawidłowa składania:

/user:<Nazwa użytkownika>

Parametr <NazwaUżytkownika> powinien mieć postać UŻYTKOWNIK@DOMENA lub DOMENA\UŻYTKOWNIK

Zawsze możesz użyć sprytnego programu psexec

A próbowałeś dostać się do docelowego katalogu udziałami standardowymi (np. \nr_ip\c$\katalog)?
Albo przenieść/skopiować innym poleceniem jak xcopy (po zmapowaniu dysku)?

Nie powiem, że tak powinno się to robić ale jak wolisz

Powinno Ci wystarczyć net use
dodaj przydział (nie przydzielaj litery) i zdefiniuj tam usera z hasłem
a potem po prostu użyj robocopy jak na początku czyli:

net use \\192.168.1.15\folder {password} /USER:username
robocopy.exe \\192.168.1.15\folder\folder_new\ \\192.168.1.15\folder /mov
1 polubienie

Dopiero po zmapowaniu udziału (nawet bez litery) taka operacja wykonuje się poprawnie.

Wielkie dzięki aesereht