Skrypt do sprawdzania poczty Gmail

Potrzebuję prosty skrypt w Bashu który sprawdzałby czy są nowe wiadomości na mojej poczcie Gmail (wyświetlałby liczbę nowych wiadomości i ewentualnie ich tytuły). Poszukałem na necie i znalazłem poniższe sposoby:

Przykład 1:

#!/bin/bash
login="moj_login"
password="haslo"
wget --secure-protocol=TLSv1 --timeout=1 -t 1 -q wttps://${login}:${password}@[mail.google.com/mail/feed/atom --no-check-certificate

Przykład 2:

login="moj_login"
password="haslo"
curl -u $login:$password --silent "https://mail.google.com/mail/feed/atom" |  grep -oPm1 "(?<=<title>)[^<]+" | sed '1d'

Który z nich będzie właściwy i zgodny ze współczesnymi standardami/wymaganiami itp.? Czy może inna jakaś komenda?

Pierwszy i drugi to w zasadzie to samo. Tylko w przypadku drugiego dodatkowo filtruje wynik „grep”-em aby było bardziej czytelne i używa curl zamiast wget.
Zadziała pod warunkiem, że nie masz uwierzytelnienia dwuskładnikowego włączonego.

W każdym razie w ten sposób nie jest bezpieczny, bo jawnie przekazujesz login i hasło w adresie URL. Już nie wspominając faktu, że trzymanie danych dostępowych jawnie w skrypcie nie jest dobrym pomysłem.

Lepiej użyć jakiegoś klienta e-mail w terminalu:
https://www.slant.co/topics/5989/~command-line-email-clients-for-linux

Lub jeżeli chce Ci się konfigurować to fetchmail też się nada. Tylko jest nieco trudniejszy do konfiguracji.
W każdym razie w jednym i drugim przypadku musisz mieć włączony dostęp do poczty przez IMAP.

1 polubienie

Dzięki za info. A więc wysyłanie komendy zawierającej bezpośrednio login i hasło nie jest bezpieczne i łatwo je przechwycić, tak? Mam Thunderbird, ale chodziło mi poprostu o jakieś powiadomienie o nowej poczcie. Czym się wyróżnia fetchmail?

Nie prościej użyć Ci jakiejś gotowej aplikacji?

1 polubienie

No nie powiedziałbym, że jest to bezpieczny sposób jak używasz GETa.
Jak chciałbyś tym sposobem, to bardziej bezpieczne byłoby użycie gmail api do tego.

Thunderbird ma natywne powiadomienia o nowych wiadomościach. Można je zintegrować z centrum akcji Windows 10 lub systemem powiadomień w Linux.

@bachus dzięki, sprawdzę te aplikacje, tylko żeby te wtyczki pasowały mi do środowiska graficznego MATE Desktop :slight_smile:

@Domker mam Thunderbird v78.12. Ta wtyczka jest chyba przestarzała i nie działa z nowszą wersją?