Potrzebuję prosty skrypt w Bashu który sprawdzałby czy są nowe wiadomości na mojej poczcie Gmail (wyświetlałby liczbę nowych wiadomości i ewentualnie ich tytuły). Poszukałem na necie i znalazłem poniższe sposoby:
Pierwszy i drugi to w zasadzie to samo. Tylko w przypadku drugiego dodatkowo filtruje wynik „grep”-em aby było bardziej czytelne i używa curl zamiast wget.
Zadziała pod warunkiem, że nie masz uwierzytelnienia dwuskładnikowego włączonego.
W każdym razie w ten sposób nie jest bezpieczny, bo jawnie przekazujesz login i hasło w adresie URL. Już nie wspominając faktu, że trzymanie danych dostępowych jawnie w skrypcie nie jest dobrym pomysłem.
Lub jeżeli chce Ci się konfigurować to fetchmail też się nada. Tylko jest nieco trudniejszy do konfiguracji.
W każdym razie w jednym i drugim przypadku musisz mieć włączony dostęp do poczty przez IMAP.
Dzięki za info. A więc wysyłanie komendy zawierającej bezpośrednio login i hasło nie jest bezpieczne i łatwo je przechwycić, tak? Mam Thunderbird, ale chodziło mi poprostu o jakieś powiadomienie o nowej poczcie. Czym się wyróżnia fetchmail?
No nie powiedziałbym, że jest to bezpieczny sposób jak używasz GETa.
Jak chciałbyś tym sposobem, to bardziej bezpieczne byłoby użycie gmail api do tego.