Skrypt downloadu na stronę www


(squeet) #1

Poszukuję prostego i dobrego skryptu downloadu. Trochę się motałem z tymi ze stronki webmaster.mocny.com, lecz jakoś nie udało mi się :expressionless: Czy ktoś z Was mógłby mi polecić sprawdzony przez siebie skrypt tego typu?


(Wolin) #2

(squeet) #3

Co mam począć z tym:

Bo szczególnie ten pierwszy błąd pojawia mi się któryś raz z kolei... :expressionless:


(adpawl) #4

Bląd ten oznacza, że skrypt nie może odnaleźć potrzebnego pliku/katalogu

Tak więc, musisz sprawdzić poprawność ścieżek ...może skrypt którego uzywasz ma jakiś plik konfiguracyjny, wtedy najprawdopodobniej w nim.

Taaaa... użyłeś pierwszego skryptu, więc musisz poprawić poniższy fragment podając właściwe ścieżki...:

$dl = "http://www.zachwhite.com/up-down"; //url where files are uploaded

$absolute_path = "/home/zachwhit/public_html/up-down"; //Absolute path to where files are uploaded

$websiteurl = "http://www.zachwhite.com"; //Url to you website

(squeet) #5

Znalazłem fajny skrypt, lecz mam kilka problemów z nim...

1) W pliku style.css i config.php wszędzie, gdzie to jest możliwe, ustawiłem kolor czcionki na white, lecz dalej pewne elementy są na czarno... Dopiero po zaznaczeniu widać, że coś tam jest. Całe menu jest w kolorze #C0C0C0, lecz już słowo Menu i poniższe pozycje, jak również te opisujące każde pole do wpisania informacji, gdy dodaje się plik - jest na czarno. SCREEN

2)Następnie, napisane jest w pliku readme, że w pliku, gdzie ma być wyświetlany download, ma znajdować się wpis <? include "download/download.php" ?>. Lecz jak taki wpis tam umieścić? W ramach body? Ten plik musi mieć rozszerzenie php...

Oto LINK do tego skryptu. Jakby ktoś mógł mi pomóc, byłbym wdzięczny...

P.S. Oto ustawienia z "mojego" pliku style.css


(Daro U) #6

co do kolorów to zamień w css

a co <? include "download/download.php" ?> to w pliku index.php w tym samym katalogu co readme.txt masz przykład użycia


(squeet) #7

Czcionka działa, jest ok. Sprawdzałem w pliku config.php ścieżkę do obrazków, jest poprawna. Pliki mam wgrane według readme, czyli:

xxx/download

tu mam index.html i folder download

Ale obrazki mi się nie wyświetlają... :frowning:


(Daro U) #8

nie wyświetlają ci się bo w $main_url podajesz tylko adres swojej strony głownej np. $main_url="http://dobreprogramy.pl" i tyle


(squeet) #9

W config. php w tej pozycji co mam wpisać, skoro moje konto to powiedzmy:

http://lan.com.pl/lolek/moje/index.html

a katalog download jest w lokalizaci

http://lan.com.pl/lolek/moje/

??

Jak wpisuje coś innego od własnie w/w lokalizacji z zakończeniem /download, to wywala mi error...


(Daro U) #10

tylko tyle skoro katalog download masz w tej lokalizacji, tylko bez / na końcu


(squeet) #11

mój plik config.php - ikon nie ma :frowning:


(Daro U) #12

a jaki masz adres do strony startowej ??

ja u siebie jak testowałem, wrzuciłem katalog download, w którym był plik index.php do obsługi skryptu i kolejny katalog download z plikami skryptu, do katalogu głownego to pisałem tylko coś w tym stylu: $main_url="http://www.moja_strona.pl";

a ścieżka do ikon była taka http://www.moja_strona.pl/download/down ... ficzne.jpg

i zakładam, że w pliku download.php zmieniłeś ścieżkę do skryptu


(squeet) #13

Nic nie działa :frowning:

tzn adres do strony to:

http://www.ja.com.pl/moje

Taki mam...

Przed chwilą kliknąłem sobie we właściwości obrazka i adres jego prowadzi do indeksu, który startuje mi skrypt z downloadem... :expressionless: a nie do lokalizacji obrazka ;/

w download.php jest taka pozycja

Mam tam wpisać ścieżkę do pliku download?? I czemu slashe są odwrotnie :expressionless: Tam jest napisane, dla Windows... Czyli w tym momencie piszę normalnie?


(Daro U) #14

tak piszesz normalnie, musisz wpisać pełną ścieżkę do katalogu download


(squeet) #15

Po prostu w config-u trzeba podać ścieżkę do katalogu downlaod. Za dużo tego download było ;/

Ale już jest ok i działa... Dziękuję i pozdrawiam