Skrypt losowego foto


(m@teo) #1

Szukam skryptu który będzie wyświetlał losowe foto z folderu tel-foto

potzrebny mi jest na portal gsm :smiley:

ktoś moze coś takeigo widział? :smiley:


(system) #2

:arrow: http://www.alistapart.com/articles/randomizer/ tutek :slight_smile:


(m@teo) #3

niechce tutka tylko gotowy skrypt bo nie mam czasu na wlasnoreczne pisanie ;p


(Fora) #4

http://www.realmacsoftware.com/support/viewtopic.php?id=8483

:P:P:P:P:P

tylko to nie losuje z katalogu :stuck_out_tongue: żeby nie było ze gotowce podrzucam :smiley:


(Juniorek) #5

javascript czy php:?

jak php to ci moge podeslac swoj: http://juniorek.cerber.org/dzidzia :smiley:


(m@teo) #6

no ale ja potzrebuje żeby losowe i żeby można ustawić wielkośc wyświetlanej foty np. width="150" height="150"


(Bambo 5) #7

ja korzystam z takiego skryptu oto jego kod

var elementy = new Array(


'
border=0>',

''

);


var liczba = 0;

do { liczba = Math.random(); } while (liczba >= 1);

liczba = Math.floor(liczba * elementy.length);


document.write(elementy[liczba]);

[/code]

lepiej jest zrobic fotkę o tej wielkości bo przez ustawienie tych parametrów wczytuje się całe zdjęcie tylko jest pomniejszane do odpowiednich rozmiarów


(m@teo) #8

bambo-5 dzięki działa

a czy da się jakoś zrobić żeby ten skrypt wyciągał kod tego obrazka z jakiegoś pliku textowego?

chodzi mi o to żebym kod obrazkóktóre będą loswo wyświetlane wpisywal w pliku foty.txt ktoś może wie jak to zorbić?


(Juniorek) #9

wiec kurde chcesz zrobic rotacje foto na stronie czy kurde jak wlazisz na www to zakazdym razem masz inne foto:?


(m@teo) #10

losowe wyświetlanie tylko żeby obrazki a razcej źródło do nich zcerpał ten skrypt z pliku textowego


(system) #11

:? czy ty wiesz co to jest rotacja? jeśli tak, to po co zadajesz takie głupie pytania?


(m@teo) #12

to wiecie jak go pzrerobić czy nie?


(Bambo 5) #13

a co ty chcesz zrobić napisz konkretnie


(Juniorek) #14

masz czlowieku:

<?php

/* Customise this line to change to your images folder */

$dir = 'ind_img'; $dh = opendir($dir);

/* The following loop scans the directory specified ignoring folders and Thumbs.db */

while (false !== ($filename = readdir($dh))) { if($filename == "Thumbs.db" || is_dir($filename)){ }else{ $tempArray = explode(".", $filename);

/* Add image file types in the code below */ if($tempArray[1] == "JPG" || $tempArray[1] == "gif" || $tempArray[1] == "png" || $tempArray[1] == "tif" || $tempArray[1] == "bmp"){ $files[] = $filename; } } }

/* Generate a random number */ $nooffildi = count($files); $nooffiles = ($nooffildi-1); srand((double)microtime()*1000000); $randnum = rand(0,$nooffiles);

/* print the result */ echo ""; ?>[/code]

w zmiennej $dir ustawiasz katalog z fotkami a skrypt sam je sobie indexuje i laduje

p.s.

tak jak na mojej http://www... wystarczylo ja odswierzyc kilka razy....

[color=darkblue][size=75]Złączono Posta: 12.06.2006 (Pon) 21:32[/size][/color]

nie niewiem... jestem kompletnym idiota ktory nigdy niepisal stron www w notatniki.... nieprzerabial skryptow java i php.... oraz nierobi stronek we flashu....

;}


(m@teo) #15

a nie ma na to jakiegoś java Skript? bo ja mam ją w html ;p


(Fora) #16

jaka bestja wybredna nie dość ze ma gotowca to jeszcze wybrzydza :twisted:

mozesz przeciez zmienić rozszerzenei z html na php i po sprawie ...


(m@teo) #17

zmienilem rozszerzenie i co?

i to:

0eee8417f41f7182m.jpg


(Monczkin) #18

Szkoda, że lupki nie ma... :roll:


(m@teo) #19

Zobacz rozmiar orginalny:

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 17f41f7182


(Fora) #20

masz napisane w warningu co jest nie tak heh

po pierwsze czy masz napewno taki katalog jak z obrazkami i dobrze ścieżku poustawiane??

po drugie czy masz nadane na nim odpowiednie uprawnienia ??

a po trzecie moze jakis kawałek kodu z tymi linijkami w których jest błąd??