chciałem się zapytać, w czym i jak będzie najszybsza możliwość realizacji średniego projektu. Być może ktoś udostępnia takie oprogramowanie online, gdzie więcej osób miało by dostęp i byłby to dostęp bezpieczny zabezpieczony hasłem.
Już piszę o co mi chodzi. Chciałbym stworzyć skrypt, w którym można by rezerwować terminy (od - do, konkretne daty) wybierać lokalizację ( wojewódźtwa) oraz kategorię rezerwacji. Dodatkowo, żeby były pola do notatki kto dokonał rezerwacji i ze dwa inne do późniejszego dodawania opcji. Cały sęk w tym, żeby był ogólny podgląd na cały grafik rezerwacji oraz, że jest kilka limitów i założeń:
Można wybierać kilka lub wszystkie województwa i kategorie,
maksymalnie w jednym terminie, województwie i kategorii może być ograniczona ilość rezerwacji ( załóżmy że 4)
chciałbym aby wywalało błąd gdy zarezerwujemy za dużo na jeden termin - a raczej żeby nie puściło dalej zamówienia.
I to chyba wszystko generalnie. Pomęczyłbym się sporo w excelu, ale jest problem gdzie taki plik umieścić aby można go było edytować online, google docs nie obsługuje chyba wszystkich formuł. Póki co jest plik w openofficie na dysku wirtualnym ale mało to komfortowe, waga pliku też duża.
Rozumiem że tylko jedna osoba dokonuje rezerwacji i celem jest lepsza organizacja pracy tejże osoby? Potrzebujesz tutaj czegoś w rodzaju elektronicznego terminarza, ale może być ciężko znaleźć coś gotowego ze względu na wymagania powiązane z kategoriami i województwami. Najwygodniejsze będzie oprogramowanie dostosowane bezpośrednio do tego problemu i chyba będzie to trzeba napisać. Możesz ewentualnie próbować dopasować sobie jakiś obecnie istniejący program, nie będzie to może dokładnie co potrzebujesz ale usprawni dużo prace w zamian za mały koszt. Jeśli chodzi o własnoręczną realizacje projektu to najpierw napisz w czym programujesz? Inaczej dostaniesz tutaj tyle odpowiedzi ile istnieje języków i technologi. Programista pythona Ci powie że w tym najlepiej, a programista asm poleci Ci pisanie w języku maszynowym bo program będzie działać najszybciej ;]
Ja polecę java/c# ale jeżeli nie znasz tych języków ale np. programujesz w php to też możesz rozwiązać ten problem w swoim języku i będzie szybciej niż nauka javy/c#. Jeżeli w przyszłości aplikacje trzeba będzie rozwijać to proponuje od razu dane trzymać w bazie danych np. PostgreSQL. Do tego klient jako aplikacja desktopowa ewentualnie webowa. Jeżeli nie masz doświadczenia w realizacji takiego projektu (inaczej byś nie pytał) możesz spróbować sobie usprawnić prace poprzez jakieś skrypty/programiki które napiszesz w swoim języku a które np. będą parsować plik excela którym operujesz i go edytować/sprawdzać żeby ułatwić pracę.
Jeżeli rezerwacje mają być dokonywane przez wiele osób to prosty webApp. Kilka formularzy żeby można było wypełnić kategorie i ustawić limity, dokonywać rezerwacji. Cała logika aplikacji to sprawdzenie czy dane pasują do limitów i czytelne wyświetlenie danych. Można to zrobić względnie szybko nawet w php. Gorzej że webApp trzeba będzie zabezpieczyć.
Najpierw jednak sprawdź czy nie podpasuje Ci coś co już istnieje - google -> elektroniczny system rezerwacji