Skrypt php- stała część strony czy soś takiego :)


(Marcin E Pc) #1

Witam!

Poszukuję skryptu jakiegoś (niekoniecznie php) aby jakiś kawałek strony (np menu tabele nagłówki) się niezmieniały tylko centralna część strony się zmieniała.

Dla tych którzy niezrozumieli wypowiedzi (nie dziwie się im) stworzyłem rysunek. ( http://img444.imageshack.us/my.php?imag ... tuu1ti.jpg)

a dla tych którzy nie odczytają napisów mała legenda:

Czeronym kolorem zaznaczyłem obszar (tabele) które mają cały czas pozostawiać.

Zielonym zaznaczyłem obszar (tabele) które będą się zmieniały podczas wchodzenia w inne działy odnośniki itp.


(Ickmetan) #2

zapewne "biega" o ramki :slight_smile:


(Misterdam) #3

Do tego nie jest potrzebny żaden skrypt!

Możesz to zrobić na dwa sposoby.

Pierwszy to za pomocą ramek.

Drugi to za pomocą pływającej ramki - iframe

Polecam poczytać to http://www.kurshtml.boo.pl/ przed przystąpieniem do dalszej pracy.


(Cudny) #4

ZADNE TAMKI - PO CO RAMKI !!


GORNA TABELA

TABELA LEWA

zmiana1

zmiana2

zmiana3

?php

if($parent=='change1')

{

for($i=1;$i31;$i++)

{

print 'This is first text'."

};

}

else if($parent=='change2')

{

for($i=1;$i31;$i++)

{

print 'This is second text'."

};

}

else if($parent=='change3')

{

for($i=1;$i31;$i++)

{

print 'This is third text'."

};

}

else

{

print 'TUTAJ JEST TO CO CHCESZ ZEBY SIE ZMIENIALO'."

};

?

TABELA PRAWA


Plik nazywasz index.php

Nie sprawdzalem ale jesli nie ma zadnej "literowki" to powinno banglac :smiley:


(bart3k_) #5

no tak ale za pomoca twojego rozpisu przegladarka bedzie czesto pobierac wszystkie obrazki od poczatku a tak tylko srodkowa strone co nieco oszczedzi mu trafficu na stronie... najlepszy sposob to zastosowanie IFRAME


(Marcin E Pc) #6

czyli mam rozumieć że jeżeli zastosuję skrypt to wszystki zdjęcia będą się ładować od nowa?

Ps. A iframe wiem:) tylko myślałem że skrypt będzie prostszy.


(Cudny) #7

:]

Jezeli hodzi o skrypt to pierwsze ladowanie skryptu php jest na bank okolo 3 razy szybse niz ladowanie ramek czy tam plywajacych ramek!

Zauwaz ze wiekszosc stron bazuje na tabelach a nie na ramkach a jezeli chodzi o obrazki to proponuje nie wrzucac ich w ogole lub tylko jako tlo powtarzajace o width 1px i height max 15px no i moze jakis banerk.

To ze za kazdym razem od nowa laduje strone przy nie duzej ilosci gif'ow czy tam jpg'ow jest i tak bardziej wygodne dla odwiedzajacego str. bo pierwsze ladowanie jest 3 krotnie szybsze niz wczytywanie ramek...

Cos kosztem czegos - tak juz jest - JA PROPONUJE php - szybki, wydajny i do rzeczy.

Poza ty ramke to mozna dac na banerek u gory strony - lepiej wyjdzie niz ramke na to co ma sie zmieniac !!

Pozdro

Złączono Posta : 24.12.2005 (Sob) 21:10

Poza tym w ramkach niestety nie da sie wszystkiego zrobic - no coz jezyk HTML jest tylko jezykiem prezentacyjnym - jezeli chcesz zrobic cos to juz nistety tylko jezyk skryptowy i nie wystarczy JavaScript :frowning: Chcesz aby twoja strona stala sie dynamiczna ?? Proponuje php bo jest prosty w nauce - najlepiej poznac jave ale to zajmie 3 razy wiecej czasu ;]

Ten krotki skrypcik ktory napisalem jest tylko mala pokazowka jak to powinno wygladac - jak bedziesz chcial rzeczywiscie to wykorzystac chetnie na poczatku pomoge - oczywiscie nie bede pisal za ciebie ale naprowadze co jest potrzebne bo po to jest wlasnie forum !

Poza tym jesli ktos chce sie dochodzic ze ramki i sa szybsze i tak dalej to niech sie troche zastanowi - ograniczenia jakie wprowadzaja ramki sa zbyt duze aby stworzyc sensownie i szybko dzialajaca str. dynamiczna !

PRZYKLADEM JEST TO FORUM - WIDZICIE TU JAKIES RAMKI??

A JAK TAK TO GDZIE ??

ZAJRZYJCIE DO ZRODLA KODU - wszystko to

Pozdro


(Daro U) #8

Widzę :slight_smile:

Tutaj:


(Cudny) #9

hehe

Duzo studiowales zrodlo kodu ;]

Albo latwo wyszukales :wink:

Nie wazne jak to zrobiles bylem pewny ze nie ma ramek chociaz nie sprawdzalem - napisalem to w ciemno bo ja bym nie uzyl ramek :]

Szczeze mowiac ramki sie przydaja ale trza to przemylec najpierw - PAMIETAJCIE W HTML NIE MA KOMPROMISOW - ZAWSZE JEST COS ZA COS


(Marcin E Pc) #10

Cudny zagadaj na gg, trochę jestem zielony w php, nawet niewiem jak ten skrypt działa.

(gg:4196172)


(Cudny) #11

Ja na gg jestem tylko i wylacznie wieczorami jak sie wyrwe od kobiety hehe

Zaraz postaram ci sie wsio wyjasnic.

No to tak:

Po pierwasze wszystko co sie znajduje pomiedzy znacznikami <?php ?> to jest kod php - reszta to czysty html

linki zmiana1

Teraz zajmijmy sie tym co jest w sktypcie:

if($parent=='change1') /*JEZELI $parent MA WARTOSC 'change1' wykonaj ponizsze instrukcje*/

{

for($i=1;$i31;$i++) /*TO JEST PETLA KTORA WYSWIETLA CI TEXT 'This is first text' 30 razy ale zamiast tego mozesz uzyc funkcji: include(); zaraz ci to wytlumacze*/

{

print 'This is first text'."

};

}

else if($parent=='change2')/*analogiczny warunek do pierwszego tyle ze $parent przyjmuje wartosc 'change2'*/

{

for($i=1;$i31;$i++)

{

print 'This is second text'."

};

}

else if($parent=='change3')/*no i $parent = 'change3'*/

{

for($i=1;$i31;$i++)

{

print 'This is third text'."

};

}

else /*To jest koniec warunkow czyli jezeli $parent nie ma rzadnej wartosci przypisanej to wykonuje to polecenie*/

{

print 'TUTAJ JEST TO CO CHCESZ ZEBY SIE ZMIENIALO'."

};

a teraz zrob ten sktypt tak:

GORNA TABELA

TABELA LEWA

zmiana1

zmiana2

zmiana3

?php

if($parent=='change1')

{

include(panel1.htm);

}

else if($parent=='change2')

{

include(panel2.htm);

}

else if($parent=='change3')

{

include(panel3.htm);

}

else

{

include(parentPanel.htm);

};

?

TABELA PRAWA


Jak wrzucisz ten skrypcik to mozesz sobie utworzyc 4 tak jakby osobne strony html o nazwach parentPanel.htm, panel1.htm, panel2.htm, panel3.htm i napisz w nich co chcesz wtedy parentPanel.htm to jest to co ci sie bedzie wyswietlalo po wpisaniu adresu strony, klikajac na zmiana1 wyswietli ci sie panel1 itd.

Acha wszystkie strony jak index.php, parentPanel.htm, panel1.htm, panel2.htm i panel3.htm musza byc w jednym katalogu na serwerze i jezeli nie masz apache'a i php na komputerze u siebie to nie bedzie dzialalo - musisz to wrzucic na serwer i wtedy zobaczysz jak to wyglada.

Jak by byly jakies problemy pisz

pzdr


(Lisek) #12

Co do porządnego kodu, to ja się troche przyczepię. Jeśli masz naprawdę wiele warunków, to ja tą cześć kodu zrobiłbym mniej więcej tak, co przyspieszy sam wybór danej opcji.

switch ($parent){

(Cudny) #13

Zgadzam sie - instrukcja swith jest sprawdzana tylko raz wiec juz nie chodzi o sama przejrzystosc ale bedzie to minimalnie szybsze.

pzdr


(Marcin E Pc) #14

Cudny a czy mógłbyś mi wysłać swój kurs php piszą że masz fajny.


(Piotrek Płatek) #15

A czy ta nawigacja będzie działała na hostingu ovh ? Bo mi się wydaję, że coś nie chodzi, a na domowym krasnalu tak.


(Balon) #16

a od kiedy masz zablokowana funkcje switch i include na serverze ? to by bylo glupie przeciez, nie ? cos Ci sie zle robisz po prostu


(Piotrek Płatek) #17

(Cudny) #18

Pewnie global jest wylaczony.

Sprobu dac tak przed sama instrukcja switch:

$parent = $_GET['parent'];

ps. Na przyszlosc skracaj maxymalnie kod zrodlowy - nikomu sie nie chce czytac znacznikow itp. to tylko odstrasza ewentualne osoby, ktore chca pomoc.

pzdr

cudny


(Balon) #19

(Piotrek Płatek) #20

niestety nie działa nawet na Krasnalu