Mam pytanie czy można jakoś napisać skrypt pomocny w następującej rzeczy:
Mam kilka tysięcy mejli na poczcie z zamówieniami(wszystkie w tej samej “formatce”).Z każdego mejla trzeba wyodrębnić Imię kupującego oraz jego adres @ i umieścić w pliku .txt w słupku.Jest taki skrypt możliwy??
Oczywiście, że jest możliwy. Znasz jakiś język skryptowy? Jeśli każdy mail jest wg takiego samego szablonu to tym prościej. Taki skrypt w Perlu, Pythonie czy Ruby to kwestia paru minut.
Moglby ktos taki machnac?:(nie chodzi o to ze mi sie nie chce czy cos…takie rzeczy to nie moja domena…silniki,skrzynie biegow to tak ale nie programowanie.
Mógłby ale musiałby znać więcej szczegółów: wiedzieć jaki jest schemat mejla oraz w jakim w ogóle formacie jest on na dysku. No i też kwestia w czym byś sobie życzył ten programik – tak jak pisałem, najprościej w językach typu Perl/Python/Ruby, ale trzeba mieć ich interpretery aby uruchomić skrypt.
No bo to kwestia w jakim formacie będzie plik z wiadomością (albo wszystkie wiadomości w całym pliku). Ja np. Thunderbirda nie używam, więc nie wiem jak to wygląda. Poza tym ja mogę zaoferować napisanie skryptu w Perlu/Pythonie – odpowiada Ci to, masz odpowiednie interpretery, aby taki skrypt uruchomić?
Ja bym chętnie pomógł, inni z forum pewnie też, ale nadal nie wiemy w jakim formacie jest(są) plik(i), które skrypt ma parsować. Musiałbyś ściągnąć te dane na dysk i dać próbkę do testów.
jak odpaliłeś thunderbirda to stwórz w nim nowy folder, przenieś tam wszystkie wiadomości które chcesz i znajdź gdzie ten folder się zapisał, jest to w ustawieniach, cały folder to jeden plik.
Ale wy kombinujecie. W jeżeli masz wszystkie maile ściągnięte w thunderbirdzie, to znajdujesz katalog profilu (http://www.mozilla.org/support/thunderbird/profile#locate). W środku prawdopodobnie będzie katalog ImapMail, a w nim imap.gmail.com. W środku będzie plik INBOX, który zawiera wszystkie maile zapisane czystym tekstem.