Skrypty galerii zdjęć


(G3h0stx) #1

Witam :slight_smile:

Poszukuje skryptu który widziałem już na wielu stronach, jest miniaturka po kliknięciu na nią strona przyciemnia się otwiera się okienko z powiększonym zdjęciem.

Bardzo proszę o link do pobrania tego skryptu i opis jego instalacji.


(Jaroslaw Nijakowski) #2

http://www.lokeshdhakar.com/projects/lightbox2/


(Stona175) #3

Skrypt nazywa się lightbox. Instalacje jest bardzo prosta.


(wolfram.) #4

Tak się zastanawiam gdzie tworzone są miniaturki ? Bo tradycyjnie jest do tego przeznaczony jakiś folder a tu...

Możliwe, że są one tworzone w "locie" ? Jeśli tak to czy bardzo to obciąża serwer ?


(Elektrrrus) #5

Miniaturki musisz stworzyć sam. Samo użycie wygląda tak:

[/code]

Możesz oczywiście dać w tagu img adres do dużej wersji i podać miejsze wymiary przez css na przykład, ale to bez sensu.

P.S klonów lightboxa jest masa, sporo także lepszych/mniejszych od oryginału.


(wolfram.) #6

właśnie chodzi o to że na forum wystarczy podać adres do dużej fotki i umieścić je w specjalnym bbcode nic więcej miniaturka sama się tworzy ale prawdopodobnie nie zapisuje na serwerku przynajmniej ja jej nie widzę i dlatego się zastanawiam.


(Elektrrrus) #7

Do takiego działania potrzebna jest obsługa php po stronie serwera i kawałek kodu. Coś na serwerze musi złapac ten obrazek, zapisać go, nadać nazwę itp. Różne się stosuje techniki, najpopularniejsza to zapisanie minuaturki, (co też o ile dobrze pamiętam phpbb), można też generować miniaturki w locie, ale to zbyt obciążające serwer w większości przypadków.