Skrzynka PC do biura - jako mały serwer :) [3000-4000 zł]

Witam po dłuższej przerwie. Ciężko mi się przyzwyczaić do nowego wyglądu forum, ale jakoś dam radę.

Potrzebuję pomocy w wyborze nowego zestawu PC z przeznaczeniem do biura jako mały serwer, na którym będzie działało kilka(naście) programów sieciowych dla innych 5-6 PC.

Założenia są takie, że:

• taki komputer podziała >10 lat jak jego poprzednik.

• procesor intelowski

• brak karty graficznej (bo chyba nie jest potrzebna?), czyli potrzebna płyta główna z wyjściem dla monitora

• dość duży dysk HDD

• koszt [3000-4000 zł], ale nie muszę się go sztywno trzymać, jeśli warto do czegoś dołożyć to nie ma problemu

Dziękuję
pozdrawiam!

Nie lepiej kupić kilkuletni po leasingowy/używany serwer? Raz że dostaniesz Xenona czyli bardziej energooszczędnego, prawdopodobnie więcej rdzeni niż w i7, dodatkowo będziesz miał najpewniej pamięci ECC i przyzwoity kontroler raid. Do takiego serwera dokupujesz tylko powiedzmy 2 dyski 2tb spinasz je w RAID 1 i zapominasz na lata.
Minus taki że serwer będzie w obudowie rac, a nie tower. Oczywiście w tower też dostaniesz, ale wychodzi drożej.

Poza tym Ciężko zaproponować konfigurację nie wiedząc co to za aplikacje. Jedna aplikacja zje 64 GB RAM, a inna nie zużyje więcej niż 1 GB. To samo kwestia CPU.

Jakbyś mógł podać jakiś link do takiego serwera używanego jak to wygląda?

Aplikacje nie są jakoś szczególnie obciążające tj. nie zjedzą więcej niż 8 GB RAM, więc 16 GB powinno wystarczyć z zapasem. Dodam, że na tym PC będzie normalne stanowisko pracy monitorem, klawiaturą i myszką =)

W takim wypadku chyba moja propozycja będzie słaba. Serwer średnio nadaje się do normalnej pracy.

Moze cos takiego
http://allegro.pl/2x-intel-xeon-x5670-evga-sr-2-x58-ram-24-gb-ddr3-i6818734124.html#thumb/3

Procesory możesz zmienić na bardziej energooszczędne Xeony e5645 65 W
http://allegro.pl/intel-xeon-e5645-6-rdzeni-12-ht-hexa-core-i6818639265.html

3-4k złotych to budżet z oprogramowaniem (system operacyjny, licencje?). Powiedz coś o środowisku, co do tej pory jest na serwerze (bazy danych? Udostępnione pliki? Ile jest obecnie danych, czy przewidzujesz duży przyrost danych?).

@eskimosek no przyjrzałem się temu i szczerze powiem, że średnio widzi mi się inwestowanie w 7 letni sprzęt, wiem, że to inna kategoria, ale jednak wolałbym coś nowego pokroju i7.

@bachus 3-4k to sam sprzęt bez oprogramowania. A właśnie środowisko to tylko i wyłącznie windows 10 ze względu na oprogramowanie, które to działa głównie na bazach danych. Udostępnione pliki też są aktualnie coś ok. 500 GB.

No to złóż sobie jakis PC na i7 ,chyba wiesz sam najlepiej czego ci potrzeba.

W takim razie mam coś takiego:

Czy takie coś będzie ok? i7 na 99% nie będzie kręcona, czyli wersja bez k. Czy ten intelowski radiator wystarczy? Potrzebuję jeszcze 2 x HDD 2 TB do RAIDa + jakaś obudowa. Co polecacie?

Płyte bym zmienił na coś innego bo ta zawyża napiecie procesora i przez to procesor się bardziej grzeje.Ten i7 nie bedzie pod OC wiec wystarczy chipset w nizszej wersji B25 od Asus.

Ok, dobrze wiedzieć, ale Asus B250 obsługuje DDR4 do 2400 MHZ czyli muszę zamienić te moje na coś z mniejszym taktowaniem?

Odbiegając od tematu - to jakiś błąd sprzętowy, czy firmware? To bug całej liniii płyt/chipsetu, producenta?

Zmień na jakieś pamieć 2400 albo nawet 2133 w takim serwerze który ma chodzić 24h/7 dni w tygodniu bardziej się liczy stabilność nie szybkość pamieci.A i ta plyta chyba nie ma RAID jak chcesz miec kilka dysków w RAID to potrzeba plyte z kontrolerem RAID.

Odbiegając od tematu - to jakiś błąd sprzętowy, czy firmware? To bug całej liniii płyt/chipsetu, producenta?

Ta plyta w najnowszej wersji bios ustawia napiecia dla procesora 1.3V i zadne regulacje w bios niewiele pomagaja.A to jest najnowszy bios do tej plyty.Moze kolejne wersje coś poprawia.

Dobrze, bo chciałbym aby HDD pracowało w RAID 1. To teraz został się tylko dysk: jakiej firmy będzie pracował bezproblemowo, serie green czy lepiej nie?

Proponuje

Procesor serwerowy Intel Xeon E3-1245V5, socket 1151
Chłodzenie CPU SilentiumPC Spartan 3 PRO HE1024
Płyta główna Gigabyte GA-X150M-PRO ECC, C232, DDR4, SATA3, USB 3.0, mATX
Zasilacz Super Flower Platinum King 450W [certyfikat 80+ Platinum]
Pamięć GoodRam DDR4 PLAY, 16GB, 2133MHz, CL15 [2szt - 32GB]
4 sloty na RAM pozwolą rozbudować pamięć w przyszłości do 64GB.

Możesz również zainstalować pamięć ECC, ale tutaj najpierw dobrze jest zapoznać się z listą wspieranych modułów, niestety w tym momencie strona gigabyte nie ładuje mi się, więc musisz sam sprawdzić.

Koszt takiego zestawu to około 3300-3500zł musisz jeszcze doliczyć obudowę, ale tutaj musisz sam wybrać co ci się podoba i posiada odpowiednią ilość miejsca na dyski.

Napęd natomiast jest zbyteczny, używa się tego raz na rok.

W przypadku HDD dobrym wyborem są dyski WD Red, żywotność całkiem niezła i cena w porządku.

W dzisiejszych czasach bez SSD? Może jakieś 2+2? (dwa małe SSD na OS i np. bazę danych + 2xHDD na udostępnione pliki?)

ten kolo chyba sam nie jest nie zdecydoway czy potrzebuje serwera czy PC do gierek ,myli te 2 rzeczy i nie wie co to jest.i7 na serwer to juz swiadczy ze nie ma zadnego pojecia o serwerach a jak mu podalem konfig na Xeonach ktore beda 5x lepsze w serwerowych zastosowaniach to ze nie bo woli i7 bo sa stare.Tylko te xeony w sumie maja wydajnosc 6950X iak nawet nie lepej i full stabill lepiej.Ale nie lepiej i7 rece opadaja jak sie czyta co niektorych.Bo jest stary no nie moge,ten stary komp moze takie najnowsze i7 ladnie przejechac.