czyli losowo i zależnie od rozwiniętej postaci (perki w drzewku rozwoju) Chciałbym podsumować już tylko Gothica 3 i Skyrima , korzystając z waszych porad oraz mojego doświadczenia w grze.
Skyrim vs Gothic 3
GRAFIKA:
Skyrim zdecydowanie wygrywa, chociaż jeśli uznać Gothica 4 lub Riesna za kontynuacje serii gothic-a, to one nieco ciut ciut ale mało ustępują
ŚWIAT:
Skyrim zdecydowanie wygrywa
FABUŁA:
Skyrim - ogólnie ciekawa, podstawowa , -Walka ze smokami i zjednoczenie włości . W gothic 3 Walka z Bogami i Orkami, też musimy wszystko skleić od kupy. - fabuła niezbyt wciągająca , przeciętna.
POSTAĆ:
Skyrim - to co sami stworzymy plus,że ktoś obciął nam język :)w Gothicu postać ma tutaj swój ewidentny charakter
LOKACJE:
Gothic ma je rozsiane i są malutkie i mikroskopijne jednocześnie częścią świata. Skyrim natomiast ma duże lokacje, do których trzeba wchodzić, aby je zaliczyć trochę jak poziomy w Medal of Honor czy Wolfenstein
MIASTA:
Gdyby mieli tylko czas dopracować Gothic 3. Skyrim wygrywa, choć niektóre grody mogłyby być większe :) I tak myślałem, że Zimowa twierdza jest miastem, a nie szkołą magii i tylko jednym budynkiem. Natomiast W Gothic 3 podobało mi się Vengaurd, Geldern i Montera, trochę miasta świątynne na pustyni.
Może to zabrzmi dziwnie, ale mapa z Gothic 3 Zmierz Bogów bardzo mi się podoba, lecz fabuła leży.
I w Skyrim i w Gothic 3 miasta są ładne, każda z tych gier ma swój indywidualny klimat miejski
MAGIA
W Gothic 3 są czary fajne, lecz mają naturę bardziej funkcyjną niż ofensywną. Jest duża przepaść pomiędzy czarami wymagającymi 100 Many a potem 180-200 Many co mnie irytowało, Bo cały czas biegałem z kulą ognia.
W Skyrim czary są imponujące i bardzo rozbudowane.
ROZWÓJ POSTACI
To zupełnie dwie rzeczy. W Skyrim brakuje mi tylko siły i zręczności do rozwoju . Ale można uznać formalnie, że im bardziej rozbudowany system drzewka w danej umiejętności można potraktować jako rozwój atrybutów pozwalających korzystać z owych umiejętności,. Poniekąd robi to pasek doświadczenie (nie chodzi mi o level)
W gothicu punkty doświadczenia, Wszystkie atrybuty są elastyczne, prócz umiejętności, któr przypominają trochę perki, ponieważ trzeba mieć okrągłą i dużą ich sumę, aby nabyć taką umiejętność.
WALKA
Chyba nic nie dorówna Wiedźminowi w tym kierunku
W SKyrm przeciętna bez szału, ale i tak lepsza niż w Gothic 3 . Najciekawsze co mi zauroczyło to walka tarczą i łukiem na skradaniu. Ciekawe rozwiązanie 
Moim zdaniem każda gra ma swoje 3 życia
-
Najpierw grasz jak dziecko by przetrwać w tej całej dziczy
-
Potem grasz, jak mistrz, aby zaliczyć wszystkie questy i wszystkie opcje
-
Gdy grasz jak mistrz używasz kodów, by stać się bogiem 
Dziękuję wszystkim