Słabe wyniki OCCT po zmianie płyty głównej

Witam.
Napotkałem problem po wymianie płyty głównej.

Do tej pory używałem płyty Gigabyte GA-Z87x-OC i procka i5-4690K (chłodzenie BeQuiet! Dark Rock 3).

Podkręcony na 4,4Ghz, napięcie 1.18V, temperatura procka max 76 stopni. Benchmark w OCCT Single Thread wynik - 49,08 a na Multiple Threads SSE wynik - 186,31.

Wczoraj wymieniłem płytę główną na Asus Maximus VII Hero i wrzuciłem dysk M.2

Po testach temperatura spadła do max 67 stopni, a w OCCT Single Thread wynik - 47,06 a na Multiple Threads SSE wynik - 133,30.

Czyli na pojedynczym wątku wynik podobny, a na teście wielowątkowym wynik fatalny.

Bios wgrany najnowszy, próbowałem różnych ustawień, zwiększyłem napięcie na 1,2V i efekt ten sam.

Może ktoś podpowiedzieć co może być tego powodem? Z góry dziękuję za pomoc.

Problem rozwiązany. Wystarczyło wyłączyć usługę "LightingService " - obciążała procesor i dlatego wynik był tak niski.

Prawdopodobnie zainstalowała się razem ze sterownikami płyty głównej (Asus Aura).

Temat do zamknięcia.

Czyli zeby było tak samo jak poprzednio, trzeba sie sporo namęczyć.

Po co?

Jak to po co? Musiałem wymienić płytę główną, a po wymianie wydajność spadła. Nie rozumiem twojego pytania.

Oznacz swoją pierwszą odpowiedź jako „rozwiązanie” i wątek zamknie się do 30 dni jak przepadnie w nim aktywność typu „wojenka”.

Pytanie jest proste. Po co na inną a nie identyczną.

A ok, nie zrozumiałem o co Ci chodzi. Gigabyte była pożyczona, musiałem ją oddać. Nie było takiego samego modelu w sprzedaży więc zamówiłem Asusa.

To niestety pech bo mimo pewnych róznic dotyczacych ich plusów i minusów Gigagyte ma zdecydowany plus, podwójny BIOS.
Co jest przydatne bo sam doswiadczyłem problemów z UEFI na swojej płycie.

Podwójny bios spoko sprawa, ale Gigabyte nie obsługuje dysków M.2. A to też zdecydowało na wybór tego modelu Asusa.

Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.