Witam. Czy chwilowe przerwanie jednego z pierwszych ładowań mogło zaszkodzić baterii? Widzę, że trzyma słabiej, a nie wiem czy już należy “panikować”, czy też przeładować ją parę razy?
Przy niklowo kadmowej miałoby to znaczenie, przy nowoczesnych bateriach stosowanych obecnie w elektronice nie ma to wpływu na trwałość.
Konkretnie mówiąc, wtyczka listwy, do której podpięta była ładowarka, na pewną chwilę została odłączona od gniazdka. Czyli przy ew. oddawaniu na gwarancję mogę śmiało przyznać, że na pierwszym ładowaniu bateria trzymała znacznie dłużej?
Jeśli liczysz na wymianę baterii, bo krócej trzyma po jednym przerwanym ładowaniu to lepiej zrezygnuj od razu z tego pomysłu. Jeśli chodzi o baterie (właściwie akumulator) w laptopie to pamiętaj, że na nią z reguły jest krótsza - 6miesięcy i obejmuje tylko wady typu nie ładuje się wcale, robi zwarcie etc. Jak mówiłem obecnie stosowane baterie litowo-jonowe i polimerowe nie mają efektu pamięciowego jak stare kadmowe, więc doładowywanie nie skraca zauważalnie ich żywotności. Na pewno nie pojedynczy incydent o którym wspominasz. Bardziej możesz się martwić o zbyt wysoką temperaturę pracy jeśli masz mocnego laptopa czy o zwykłe zużycie eksploatacyjne (nieuniknione w perspektywie góra 2-3lat).
Chodzi o akumulator w telefonie. No nic, najwyżej się popatrzy jeszcze przez kilka dni. Przed wszystkim przejąłem się tym, że było to pierwsze pełne ładowanie (przed pierwszym użyciem ładowało się tylko od ok. 70%), no i tym, że to ponoć USB należy podpinać/odpinać, a nie wtyczkę.
Formowania nie stosuje się już w tego typu bateriach. Do leżakowania czy na etapie produkcji tego typu baterie są ładowane do ok. 80%. Wtedy najlepiej znoszą upływ czasu, oczywiście przy sprzyjających temperaturach. Podłączając ładowarkę najlepiej zacząć od wtyczki w telefonie, potem podłączać do kontaktu. Choć przy tak niskich napięciach jak w USB kolejność nie ma aż tak dużego znaczenia. Jeśli masz krótko ten telefon to na pewno jeszcze nie przekonałeś się do końca ile powinna wytrzymywać bateria. Przy intensywnym użytku nowe smartfony nierzadko wytrzymują po 5godz na baterii.