Już od pewnego czasu zastanawiam się nad instalacją tego systemu. Już wcześniej miałem do czynienia z kilkoma dystrybucjami (Suse, Ubuntu, Mandriva) Czy ten system nadaje się dla użytkownika nie zaawansowanego?
Czy tam trzeba kompilować jądro? Jeśli tak to jak się to robi?
Skoro jesteś początkujący a masz ochote na distro z charakterem to może spróbuj archa? Podobny generalnie z obsługi do slacka ale posiada dobry manager pakietów … slack - nie…
O to właśnie chodzi. Tak doradził mi mój znajomy który korzysta z Linuxa. To jak jest z tym jądrem? Jak powyrzucać niepotrzebne funkcje? Możecie mi to w prosty sposób wytłumaczyć?
Jak sie uzyje odpowiednich patchy, to ruznica bedzie, i to nawet zasadnicza.
Ja uzywam kamikaze-sources (kamikaze.waninkoko.info). Poza tym, bedzie sie szybciej wlaczal, bo jak pozadnie skonfigurujesz, to nie bedziesz potrzebowal initramfs, co przyspieszy boot systemu. Plus zawsze mozna podrasowac configa, uzywajac 432 timer frequency dla dual core’ow, i 864 dla single cor’ow. Mozna tez ustawic sparse memory zamiast flat (u mnie dziala lepiej). A na koniec, mozna zmienic I/O scheduler na inny (ja uzywam CFQ). Mozna tak wymieniac w nieskonczonosc; najlepiej samemu przetestowac i poczytac o tym, a efekty na pewno beda ;-).
dodo1122 przypominam, że na forum należy pisać także z polskimi literkami (ą, ę, ź, ż, ć, ó, ł, ń), dlatego proszę o poprawienie powyższego posta. W przypadku zignorowania prośby, post poleci do śmietnika.