Zacznę od przedstawienia mojego sprzętu :
Ocz Modxstream 600W Pro
Asrock Extreme 4
I5-8600K ( bez OC )
2x GSkill 8GB
GTX 970 MSI
3x HDD
1x SDD
4x Wentylator ( obudowa )
1x Wentylator Noctua od PCU
Kolega ma na zbyciu kartę 970 Windforce i pomyślałem że mógłbym połączyć to u siebie w SLI. Problem pojawił się przede wszystkim z zasileniem tego. W moim zasilaczu mam dwa kable. Jeden 6 PIN i drugi 8 PIN. Tak więc potrzebował bym jeszcze jeden taki zestaw. Widziałem iż są adaptery do kupienia na zasadzie iż wpinam go do kabla 6PIN i robię z niego 2x 6+2 PIN. Pytanie tylko czy mogę to w ten sposób zrobić ?
Nie jestem także do końca pewien czy mój zasilacz będzie wystarczający do tej konfiguracji, trochę mam obawy iż 600W to ciut mało.
Od razu zaznaczę iż nie stać mnie na wymianę karty graficznej na lepszą co było by najlepszym wyjściem. Po prostu drugą 970 miałbym za przysłowiowe piwo Dlatego też myślę nad tym SLI
Nie wiem czy zrozumiale opisałem problem z wtyczkami więc spróbuję jeszcze raz.
Do SLI potrzeba mi dwóch kabli od zasilacza które z osobna zasilą po jednej karcie. W tej chwili posiadam oryginalne kable które łącznie są w stanie zasilić tylko jedną kartę, stąd pomysł z adapterami. Musiałbym kupić 2x adapter i byłbym teoretycznie w stanie zasilić dwie karty.
Pozostają dwie kwestie.
Czy zasilacz to uciągnie i czy mogę tak się bawić przejściówkami.
Zobacz sobie testy i zastanów się czy ma to sens (chyba że koszt GPU to flaszka lub krata). Jak sobie zobaczysz to drugie GPU zależnie od gry daje przyrost w zakresie 0-50% FPS i może się okazać że Twoje ulubione lub docelowe gry będą miały tyle sako FPS.
Tak jak już pisałem wcześniej, koszt drugiej karty wyniesie mnie przysłowiowe piwo. Tak więc byłbym chętny zaryzykować. Jedynie kwestia jak to podłączyć ( zasilanie ) i czy zasilacz da radę.
Primo, teoretycznie ma 2x12 25A, czyli powinien.
Druga sprawa to kultura pracy, w budzie będzie piekarnik
Trzecia VRAM, jak 4 GB standardowo, to OK, ale gdyby któraś była do 2 GB wykastrowana, to nie łącz.
Jeżeli technicznie się da, to tak. Miej ejdnak na uwadze, że nie zawsze będzie to stabilne, a zabawa może w skrajnych przypadkach “coś” upiec.
Obie posiadają po 4GB. Przede wszystkim chodzi o możliwość zrobienia przeze mnie SLI. Nie wykosztuję się na tym zbytnio gdyż jedynie musiałbym dokupić 2x adapter do zasilacza. Wiadomą sprawą jest że jeśli druga karta nie przyniesie prawie żadnej różnicy w grach to będę mógł ją przecież wyciągnąć Nie zamierzam także bawić się w OC co by więcej nie grzać.
Gdybym myślał o kupnie nowej karty, nawet bym nie pomyślał o napisaniu tego tematu. Tak więc z góry dziękuję za tego typu odpowiedzi.
Na ten moment sporadycznie gram w jakiekolwiek gry. Jak już najdzie mnie ochota na granie, to sprzęt który posiadam w zupełności mi wystarcza Z tym SLI to przede wszystkim chodzi o ciekawość. Nie raz już słyszałem o SLI lecz żeby kupić dwie takie same grafiki to majątek, a tu nadarzyła się " okazja " więc po prostu wolałem zapytać na forum co i jak. Niestety nie potrzebuję nowej karty graficznej więc nawet nie rozważam kupna nowej Po prostu nie chciałbym czegoś popalić przy sprawdzaniu SLI, które zapewne nie jest mi do niczego potrzebne, ot zaspokoić ciekawość
Jednak w codziennym użytkowaniu raczej bym się nie zdecydował na takie rozwiązanie. Już jedna karta potrafi nieźle grzać, dwie będą się wręcz przypiekać i ostro kręcić licznikiem energii. Każdy taki mocno nagrzewający się element znacznie pogarsza kulturę pracy PC, ponieważ okoliczne elementy również zaczynają się grzać (np. chipset, dyski).