W przeglądarce Slimjet, w ustawieniach witryn, mam zablokowane przekierowania oraz lokalizację, a mimo to po wpisaniu oryginalnego adresu przekierowuje mnie automatycznie na polskie wersje stron (jeśli tylko takowe są dostępne, np. Pinterest, Shein, Ali…) i w żaden sposób nie mogę wejść na oryginalne strony, bez „pl” w adresie. Jak można zablokować takie przekierowanie?
Sprawdź czy to samo dzieje się z Chrome 109 i Firefox 111?
Jak tak to być może uparcie po adresie IP przekierowują niezależnie co tam przeglądarka potrafi.
Opcjonalnie jak to pisze Fizyda - na podstawie preferowanego języka (wtedy można rozważyć dezaktywację preferowania polskiego jako pierwszy - Firefox ma nawet wpis w about:config „privacy.spoof_english
”)
Osiągnięcie www.aliexpress.com wymaga zmiany języka storny na angielski z górnego paska nawigacyjnego - i nie trzeba grzebać w ustawieniach lub dodatkach.
Na najnowszym Firefox jest to samo Nie chciałabym zmieniać preferowanego języka. Czyli nie ma innego sposobu?
Co do Ali i Shein, to tak, wiem że tam można sobie przejść do oryginalnego serwisu już z poziomu ustawień strony, ale problem dotyczy wielu różnych witryn
Możesz potestować jakieś darmowe VPN co mają serwer brytyjski i amerykański i czy mają dodatek do Chrome w Manifest 2 lub 3 z opcją dodania domen gdzie ma lecieć ruch przez ich Proxy.
Na start być może nada się AdGuard VPN ale będzie trzeba szybko szukać wersji z większym limitem danych niż 3 GB na miesiąc:
Najgorzej jak zdecydowana większość ma to w ramach płatnej funkcji.