Slimjet domyślnie zapisuje zrzuty ekranu/całej strony w formacie JPG. Czy da się gdzieś zmienić, aby zapisywał w PNG, tak żeby nie trzeba było każdorazowo klikać w wybór formatu i przestawiać na PNG? Dodatkowo w przypadku niektórych bardzo długich stron te zrzuty wychodzą jakieś ułomne, więc może rozwiązaniem będzie jakiś dodatek, który robi zrzuty całych stron?
@jajecpl Ale ja nie szukam programu do zrzutów ekranu, tylko chciałam zmienić domyślny format zapisu zrzutu w Slimjet, ew. jakiś dodatek do przeglądarki. Zresztą większość programów do zrzutu nie radzi sobie z przewijaniem okna. Swego czasu wypróbowałam ich całą masę i z darmowych tylko nieliczne jako tako sobie radziły ale i tak nie były zbyt wygodne. Używam starszej, darmowej wersji FastStone Capture, która jest bardzo wygodna, niestety zrzuty całych stron robi różnie, czasem wyjdzie a czasami nie
@Edycja:
A, widzę że dodałeś odnośnik do rozszerzenia, już sprawdzam
open screenshot robi zrzuty całych stron, jak na zdjęciu powyżej, i to jest dodatek do chrome/slimjet jeden diabeł.
Oki, wypróbuję, jednak nadal chciałabym się dowiedzieć, czy da się zmienić to domyślne ustawienie. Może ktoś się orientuje?
@jajecpl - niestety, do niczego ten dodatek. Raz, że wcale nie zrobił zrzutu całej strony, tylko ją obciął gdzieś w połowie, chociaż wybrałam, że ma być przewijana strona, to jeszcze nie zapisuje się automatycznie w wybranym folderze czy tam na pulpicie, tylko otwiera w jakimś edytorze jako karta w przeglądarce i dopiero trzeba znów klikać żeby go pobrać, a nie ma żadnych ustawień, aby to zmienić.
Ogólnie zależy mi na jak największej automatyzacji, żeby nie trzeba było co chwila w coś klikać, czegoś wybierać. Ma robić zrzut całej strony i zapisywać w raz wybranym miejscu o nic nie pytając.
Edycja, zrzuty wybranych fragmentów i inne bzdety są mi całkowicie zbędne. Priorytetem jest jak najmniej klikania
@jajecpl - ale używałeś tego dodatku?
Bo poszukać w sklepie Google wg opisu, to ja sama potrafię, tylko nie chcę testować 10 dodatków w ciemno. Dlatego zapytałam na forum
Najgorzej te dodatki obsługują wszystkie te nawigacje w trybie:
position: fixed
position: sticky
Jakiś umie je zostawić na górze a nie duplikować w regularnych odstępach co wysokość “monitora”?
@jajecpl - i zapisuje automatycznie w PNG w wybranym folderze bez zbędnego klikania i wybierania różnych opcji?
Jakie linie podziału??, a strzałki są moje do szybkiego przewijania góra-dół strony.
@krystian3w - no właśnie, to mi ten FastStone Capture też często taką padakę robi, że dodaje jakieś linie
Przewiń do playstation, strona nie podkreśla tytułu, przy okazji przekreślając miniaturkę.
@jajecpl - no to właśnie tego chcę uniknąć! Nie chcę musieć niczego wybierać ani tym bardziej rysować. Chcę jak najmniej klikania. Ma się automatycznie zapisywać zawsze w PNG, zawsze w raz wybranym miejscu. Po prostu klikam w ikonkę i to mi robi zrzut całej strony i zapisuje np. na pulpicie w PNG. Niczego nie wybieram, nie klikam w żadne opcje. To jest właśnie zmorą tego typu programów, że zawracają gitarę jakimiś bzdetami, a wybierz czy chcesz to, czy tamto, a kliknij jeszcze tu albo tam, esz…
Chyba prościej się nie da. W ustawieniach pogrzeb.
A całe strony to chyba w PDF powinno się zapisywać, do wygodnego przeglądania później?
@jajecpl - niestety, ten dodatek też nie zapisuje zrzutu automatycznie, tylko otwiera jako kartę w przeglądarce. Na szczęście zrzut wykonuje prawidłowo i zapisuje domyślnie w PNG, jak już się kliknie w to “zapisz jako obraz”. Można też przypisać skrót klawiszowy, żeby nie trzeba było wybierać z menu, więc wydaje się całkiem spoko. Szkoda, że nie można pominąć tego klikania w “zapisz jako…”, tak jak np. w FastStone Capture. Ogólnie ten programik byłby najlepszy, tylko niestety, koślawo działa w nim ta opcja zrzutów przewijanych okien…