Slimjet: kilka problemów

1. Od pewnego czasu, zamiast normalnych przycisków zamykania i minimalizacji okna, mam coś takiego jak na zrzucie: https://i.imgur.com/2m4c4OZ.png
    Właśnie zaktualizowałam do najnowszej wersji, ale problem nie ustąpił :frowning:

2. Kiedy mam dużo otwartych kart, to nie ma na nich przycisku “zamknij kartę” i aby zamknąć nieaktywną kartę, muszę klikać na nią PPM i szukać tej opcji w menu, co jest uciążliwe. Da się wymusić jakoś ten przycisk?

3. Po wejściu na anglojęzyczną stronę zawsze wyświetla się komunikat z zapytaniem o tłumaczenie. Dosyć to irytujące. Przecież jak se będę chciała przetłumaczyć, to kliknę w przycisk tłumacz, po co jeszcze jakieś głupie komunikaty mnie atakują i przeszkadzają? W dodatku w opcjach tego komunikatu jest do wyboru tylko: “zawsze tłumacz” i “nigdy nie tłumacz”. Nie ma opcji “nigdy nie pytaj” czy coś w tym stylu, a ja czasami potrzebuję sobie jednorazowo przetłumaczyć, a czasami nie, zależnie od tego, czy coś mnie na tej stronie zainteresowało i chcę się w to szczegółowo wczytać czy tylko tak sobie po łebkach przejrzeć.
    Wkurzające są też komunikaty z zapytaniem o powiadomienia. Można je jakoś wyłączyć?

https://support.google.com/chrome/answer/3220216?hl=pl

slimjet://settings/content/notifications?search=Zablokowane

To chyba trzeba by wyłączyć i np. spod menu kontekstowego tłumaczyć:

slimjet://settings/languages?search=języki

Język :arrow_right: wyłączasz Proponuj tłumaczenie stron w obcych językach

obraz

Potem przeglądarka ignoruje opcje tłumaczenia zawsze danego języka jak nawet było aktywne.

Opcje Slimjet co do tłumaczenia raczej nie oferują większej swobody niż Chrome.

Więc potem zostaje mechanizm w dodatku np. https://chrome.google.com/webstore/detail/s3translator/debnnjfbneojbmioajinefnflopdohjk jak chcesz gdzieś mieć zawsze tłumaczone a gdzieś na życzenie (dodatek też ma swoje ograniczenia np. nie tłumaczy całej oferty przedmiotu na Amazon).

Środkowym przyciskiem myszy, większy monitor (lub rozdzielczość / standardowe DPI), mniej kart.

Albo:

“Kliknij podwójnie na zakładce aby zamknąć stronę”

slimjet://settings/?search=Kliknij+podwójnie+na+zakładce+aby+zamknąć+stronę

Albo jak nie używasz prawego menu:

“Zamknij zakładkę kliknięciem PPM myszy (PPM udostępnia menu kontekstowe)”

slimjet://settings/?search=Zamknij+zakładkę+kliknięciem+PPM+myszy+%28PPM+udostępnia+menu+kontekstowe%29

Nie mam pojęcia co to jest.

1 polubienie

Wielkie dzięki :slight_smile: Nie wiedziałam o tym podwójnym kliknięciu aby zamknąć kartę. Przeglądałam wcześniej opcje i jakoś tego nie znalazłam. Wiedziałam tylko to o PPM, ale akurat tego menu czasem używam a środkowego przycisku myszy nie mam, bo nie mam w ogóle myszy (używam touchpada). Podwójne kliknięcie rozwiązuje problem :slight_smile:
Wyłączenie Proponuj tłumaczenie stron w obcych językach także rozwiązuje problem, bo nie potrzebuję żadnej strony tłumaczyć zawsze, tylko czasami.
Co do komunikatów, to ustawiłam globalnie na blokuj przy powiadomieniach, lokalizacji i paru innych, a miałam wcześniej ustawione na pytaj. Tylko czy teraz będę mogła dla wybranych stron te powiadomienia włączyć? Bo dla jakichś 2-3 stron chciałam mieć włączone powiadomienia…

Może się da podobnie jak w Firefox, by blokowało tylko nowe powiadomienia push a nie wszystkie, nawet zaakceptowane, nie sprawdzałem niestety.

1 polubienie