-
Od pewnego czasu, zamiast normalnych przycisków zamykania i minimalizacji okna, mam coś takiego jak na zrzucie: https://i.imgur.com/2m4c4OZ.png
Właśnie zaktualizowałam do najnowszej wersji, ale problem nie ustąpił -
Kiedy mam dużo otwartych kart, to nie ma na nich przycisku “zamknij kartę” i aby zamknąć nieaktywną kartę, muszę klikać na nią PPM i szukać tej opcji w menu, co jest uciążliwe. Da się wymusić jakoś ten przycisk?
-
Po wejściu na anglojęzyczną stronę zawsze wyświetla się komunikat z zapytaniem o tłumaczenie. Dosyć to irytujące. Przecież jak se będę chciała przetłumaczyć, to kliknę w przycisk tłumacz, po co jeszcze jakieś głupie komunikaty mnie atakują i przeszkadzają? W dodatku w opcjach tego komunikatu jest do wyboru tylko: “zawsze tłumacz” i “nigdy nie tłumacz”. Nie ma opcji “nigdy nie pytaj” czy coś w tym stylu, a ja czasami potrzebuję sobie jednorazowo przetłumaczyć, a czasami nie, zależnie od tego, czy coś mnie na tej stronie zainteresowało i chcę się w to szczegółowo wczytać czy tylko tak sobie po łebkach przejrzeć.
Wkurzające są też komunikaty z zapytaniem o powiadomienia. Można je jakoś wyłączyć?
https://support.google.com/chrome/answer/3220216?hl=pl
slimjet://settings/content/notifications?search=Zablokowane
To chyba trzeba by wyłączyć i np. spod menu kontekstowego tłumaczyć:
slimjet://settings/languages?search=języki
Język wyłączasz Proponuj tłumaczenie stron w obcych językach
Potem przeglądarka ignoruje opcje tłumaczenia zawsze danego języka jak nawet było aktywne.
Opcje Slimjet co do tłumaczenia raczej nie oferują większej swobody niż Chrome.
Więc potem zostaje mechanizm w dodatku np. https://chrome.google.com/webstore/detail/s3translator/debnnjfbneojbmioajinefnflopdohjk jak chcesz gdzieś mieć zawsze tłumaczone a gdzieś na życzenie (dodatek też ma swoje ograniczenia np. nie tłumaczy całej oferty przedmiotu na Amazon).
Środkowym przyciskiem myszy, większy monitor (lub rozdzielczość / standardowe DPI), mniej kart.
Albo:
“Kliknij podwójnie na zakładce aby zamknąć stronę”
slimjet://settings/?search=Kliknij+podwójnie+na+zakładce+aby+zamknąć+stronę
Albo jak nie używasz prawego menu:
“Zamknij zakładkę kliknięciem PPM myszy (PPM udostępnia menu kontekstowe)”
slimjet://settings/?search=Zamknij+zakładkę+kliknięciem+PPM+myszy+%28PPM+udostępnia+menu+kontekstowe%29
Nie mam pojęcia co to jest.
Wielkie dzięki Nie wiedziałam o tym podwójnym kliknięciu aby zamknąć kartę. Przeglądałam wcześniej opcje i jakoś tego nie znalazłam. Wiedziałam tylko to o PPM, ale akurat tego menu czasem używam a środkowego przycisku myszy nie mam, bo nie mam w ogóle myszy (używam touchpada). Podwójne kliknięcie rozwiązuje problem
Wyłączenie Proponuj tłumaczenie stron w obcych językach także rozwiązuje problem, bo nie potrzebuję żadnej strony tłumaczyć zawsze, tylko czasami.
Co do komunikatów, to ustawiłam globalnie na blokuj przy powiadomieniach, lokalizacji i paru innych, a miałam wcześniej ustawione na pytaj. Tylko czy teraz będę mogła dla wybranych stron te powiadomienia włączyć? Bo dla jakichś 2-3 stron chciałam mieć włączone powiadomienia…
Może się da podobnie jak w Firefox, by blokowało tylko nowe powiadomienia push a nie wszystkie, nawet zaakceptowane, nie sprawdzałem niestety.