Slimjet: kwadraciki zamiast tekstu na stronie

Chciałam sobie wkleić pogrubiony tekst do Notatnika Google. Można to zrobić korzystając z generatorów online. Problem w tym, że u mnie w tych generatorach (sprawdziłam kilka) nie wyświetlają się te pogrubione fonty. Zamiast nich mam kwadraciki. Inne, udziwnione czcionki, np. outline, są normalnie wyświetlane i działają w Google Keep, ale mi zależy akurat na zwykłym pogrubieniu. Często też na Facebooku i na YT mam kwadraciki zamiast tekstu. Podejrzewam, że w tych miejscach ktoś wkleił tekst jakąś ozdobną czcionką korzystając z takiego generatora. Tak to wygląda: screen - jak widać niektóre ozdobne fonty są widoczne, ale akurat te zwyczajnie pogrubione nie :frowning:
Problem występuje w Slimjet, w Firefox już nie

Sprawdź w wersji portable, u mnie na Windows 7 niby działają w kilku podobnych generatorach (twojego nie rozpoznaję i nie znalazłem).

Sprawdziłem wersję 33 i 34 x64.

@krystian3w - w twoim poście też widzę kwadraciki zamiast liter. Nie chcę zmieniać przeglądarki, bo mam sporo dodatków zainstalowanych. Myślałam, że może to kwestia jakichś ustawień?
@Edycja:
Miałam wersję 30.0.4, zaktualizowałam do najnowszej i nic się nie zmieniło

Ja nie nalegam na zmianę tylko lepiej sprawdzić czy na poziomie konfiguracji Chromium blokujesz dziwne znaki Unicode.

Portable prawie idealnie się nadaje by tam zerknąć.

Niby nie możesz blokować użycia np. Cambria Math (czcionki matematyczne), Meiryo (japońskie „bombelki”).

@krystian3w pobrałam Slimjet 34.0.1 portable, uruchomiłam i nadal widzę kwadraciki w twoim poście :frowning:

Czyli może to być bug w specyficznej konfiguracji Windows 7 z chromowatymi.

1 polubienie

U mnie, w Windows 10 normalnie wszystko się wyświetla.

image

@Radek68 - zapomniałam podać, że używam Windows 7 x64. Może faktycznie jest tak, jak napisał krystian3w… Dziwne tylko, że niektóre fonty w tych generatorach są wyświetlane, co widać na moim zrzucie

Heh, po tej wczorajszej aktualizacji pojawił się jeszcze jeden problem. Na niektórych stronach/forach, kiedy klikam w pole tekstowe, żeby napisać posta, to wokół niego wyświetla się jakaś paskudna, czarna ramka :frowning: Wcześniej zdecydowanie tego nie było. Ktoś wie, jak to wyłączyć? W ustawieniach przeglądarki opcję „podświetlaj zaznaczony obiekt” w ułatwieniach dostępu mam wyłączoną, więc to nie to :: ← (a tu miała być emotka, a są 4 kropki i też nie wiem dlaczego, czy to tylko u mnie, czy po prostu jest zepsuta)

Raczej tylko tobie popsuła się obsługa podpowiedzi emoji.

:earth_africa: :earth_asia: :earth_americas:

Co do obramowania to raczej jest one z kodu Chromium 94-98 i można dezaktywować np. Stylusem (opcjonalnie globalnymi filtrami css do uBo i AdGuarda):

:focus-visible { outline: none }

(Styl zapisujesz bez przypisania domen)

W uBo tym:

*##:focus-visible:style(outline: none)

W starszym AdGuard tym (najnowszy darmowy dodatek ogarnia filtr dla uBo):

#$#:focus-visible { outline: none }

1 polubienie

Próbowałam dodać tą emotkę: https://i.ibb.co/L1TFS9D/2022-04-01-145729.png

:thinking:-winking (:purple_circle:), dipsing (:green_circle:), laling (:yellow_circle:), poing (:red_circle:), teletubsing (:sun_with_face: :mountain:).

Kurcze, to chyba wszystko mam w tej przeglądarce zepsute, nawet emotki :frowning:

Częściowo naprawiłam problem. Miałam straszny bałagan w folderze z czcionkami. Wywaliłam wszystkie, pobrałam paczkę systemowych, domyślnych fontów dla Win 7 i problem w dużej mierze znikł. Teraz na Slimjet/Chrome widać wszystkie pogrubione teksty z generatora. Jednak na stronie https://www.madeintext.com/text-symbols/ nadal niektóre, nieliczne symbole mają postać kwadracików, a te, które Firefox wyświetla na kolorowo, w Slimjet i chromowatych wciąż są czarne. Poza tym Firefox pokazuje niektóre z tych niewidocznych w Slimjet, ale też jest tam kilka kwadracików.
No i forumowe emotki nadal mam tu zepsute (na Firefox działają) :frowning:
Zastanawiam się nad doinstalowaniem fontów z Win 10. Czy to dobry pomysł, czy raczej prędzej tym coś napsuję niż uzyskam wyświetlanie brakujących symboli i zmianę czarnych na kolorowe?

Zdecydowanie u Ciebie coś z systemem jest nie tak, tyle że nie wiem, czy to ogólna wina Windows 7 czy Twojego systemu.
U mnie, na Windows 10, wszystko na tej stronie wyświetla się prawidłowo.

Swoją drogą fajna stronka i sporo symboli tam jest do wykorzystania. :slight_smile:

Prawdopodobnie masz uszkodzone pliki Windowsa i z tego powodu system nie instaluje wszystkich czcionek. Jeżeli chcesz naprawić problem to pozostaje ponowna instalacja systemu

@Ugaszka - jak nie instaluje? Nie było żadnego problemu z instalacją czcionek, które pobrałam. Poza tym na Firefox prawie wszystko wyświetla się prawidłowo. Możliwe, że brakuje jeszcze jakiejś czcionki z Win 10, dlatego się zastanawiam, czy ich tam nie dorzucić.
Natomiast zepsute emotki na forum, to chyba odrębny problem i pod Firefox działają, tylko w Slimjet nie.
@Edycja:
Na czystym Chrome też emotki działają, czyli to coś w Slimjet :thinking:
@Edycja2:
Dorzuciłam fonty z Win10 i teraz na Firefox mam już wszystkie symbole, żadnych kwadracików. Na Slimjet tak samo, tylko nadal te kolorowe są czarne. Czyli problemem był brak niektórych czcionek. Nie wiem tylko co z tym brakiem koloru, w czystym Chrome też te kolorowe są czarne. Z tym już mogę żyć, ale jestem ciekawa, dlaczego się tak dzieje. Wam się te kolory na chromowatych wyświetlają czy też macie tylko czarne symbole tutaj: madeintext.com/heart-symbols?

Slimjet i Windows 10:

1 polubienie

Hmm, ciekawe. Tylko czemu w takim razie na Firefox mam kolorowe, skoro to kwestia systemu?

Tego nie wiem, Firefoksa używałem dawno temu, gdy działały na nim jeszcze stare rozszerzenia, a teraz nie używam.
Obecnie korzystam z dwóch przeglądarek, główną jest Slimjet, a druga to EDGE (swoją drogą obecnie to już bardzo fajna przeglądarka).

A masz zainstalowaną czcionkę „Segoe ui emoji”?
image

1 polubienie