djzon
(Djzon)
28 Listopad 2014 20:37
słowo “super” z każdym wyrazem pisze się razem?
Mnie w szkole tak uczono, że każdy wyraz z super powinno pisać się razem ale większość ludzi pisze oddzielnie i prawdopodobnie to ich błąd…
Nawet było dyktando ze słowem super
Np. Superauto, Superstar, Teoria Superstrun… superman, superprodukcja,
Giiixxxx6
(Giiixxxx6)
2 Grudzień 2014 21:58
Piszemy razem. Chociaż biorąc pod uwagę że słowo ‘‘super’’ to słowo takie bardziej rodzinne, używane na co dzień w grupie, w rodzinie, wśród przyjaciół, to chyba nie ma większej różnicy czy ktoś pisze superstar czy super star. Tak mi się wydaje. Ale tak jak pisałem, piszemy razem, napisałem moją opinię
To zależy.
Jeśli zlepek superCOŚTAM ma być rzeczownikiem określającym to coś jako rzecz, istotę o ponad przeciętnych, nieraz negatywnych, cechach to piszemy razem. Ale też słowo ‘super’ może stać przed rzeczownikiem jako przymiotnik określający raczej pozytywne cechy - “super impreza była”
A tu bardziej fachowo http://www.polonistyka.fil.ug.edu.pl/?id_cat=300&id_art=1054&lang=pl :
O ile wiem, cząstkę super powinno się z następującym po niej rzeczownikiem pisać łącznie. Dlaczego zatem w różnego rodzaju ulotkach promocyjnych występują niemal bezwyjątkowo formy super okazja, super cena czy super promocja? Ponieważ super- jest w podanych wyrazach przedrostkiem, jest to niewątpliwie zapis błędny. Wyraz super bywa jednak w języku polskim używany także jako przymiotnik o znaczeniu ‘świetny’, ‘wspaniały’ oraz jako przysłówek o znaczeniu ‘świetnie, wspaniale’. Użytkownicy języka polskiego na ogół nie odróżniają tych różnych funkcji jednej formy i popełniają liczne błędy. Wyraz super może być używany dwojako, albo jako przysłówek, np. zrobić coś super, ona wygląda super (por. zrobić coś świetnie, ona wygląda wspaniale), albo jako przymiotnik, np. ta sukienka jest super, kolacja była super (por. ta sukienka jest wspaniała, kolacja była świetna). Zarówno przymiotnik, jak i przysłówek super piszemy osobno z innymi wyrazami. Ponadto cząstka super może być łączona z rzeczownikiem, przymiotnikiem czy przysłówkiem dla utworzenia nowego wyrazu, np. superagent, superlekki, superszybko. Taką całość piszemy łącznie, ponieważ super‑ pełni w tym nowym wyrazie funkcję przedrostka, tak jak w rzeczownikach supermarket czy superman, których łączna pisownia nie budzi na ogół wątpliwości. Błędna pisownia rozłączna wyrazów podanych w pytaniu jest zatem konsekwencją uzyskania w polszczyźnie przez cząstkę super – ale tylko w niektórych użyciach – statusu samodzielnego wyrazu.