Kupiłem wcześniej zaproponowane słuchawki Akg k550 mkII ale okazało się, że w sklepie nie mają ich obecnie. Zaproponowali akg k550 mkIII w tej samej cenie i nie wiem czy mam brać zwrot pieniędzy czy kupić te mkIII? Dużo się różnią? Tak jak wcześniej mają być do gier i muzyki
Jakie masz źródło?
Do tych słuchawek mam zamiar kupić PRODIGY CUBE USB. Moja płyta główna to ASRock Z170 GAMING K
To jak?
Na tym pułapie nie kupuje sie “dobrych” słuchawek, a konkretnych.
Powiedz czego od nich wymagasz? Do muzyki - ale jakiej? Muszą tłumić, czy mogą mieć budowę otwartą? Innymi słowy - czy mogą grać dla osoby siedzącej obok wręcz, i czy nie mieszkasz obok dworca, czy jednak po założeniu słuchawek chcesz być w 100% odcięty od swiata? Masz coś przeciwko skórzanym nausznikom, czy wolisz materiałowe/welurowe? Mają mieć jakiekolwiek predyspozycje do używania ich na zewnątrz, czy to obojętne i będą używane wyłącznie w domowym zaciszu?
No i najwazinejsze - jaka charakterystyka brzmieniowa? Chcesz dźwięk zdecydowanie nastawiony na bas? Na fun (tzw. brzmienie V-ki)? Czy może jednak bliżej neutralności?
Czyli tak:
-słuchawki głównie do grania, czasem do słuchania muzyki (każdej)
-mają być wygodnę
-słuchawki zamknięte
-będę uzywał tylko w domu
-mogą być skórzane nauszniki
-no i chyba neutralne, bo to gier
Tak jak wcześniej pisałem wiele osób polecało mi ten modeli pytanie jaka jest różnica między mkIII
Do gierek raczej własnie nie neutralne. To zabija wrażenia, uwierz - wiem. Do gierek mam Arctis 3 i w tym akurat sprawdzają się dużo lepiej, niż moje muzyczne K612 Pro.
Cóż, skoro to jednak głównie do gier a nie do muzyki, to niemal każde się nadadzą. Jednak wydawać na takie słuchawki tyle monet…według mnie moim zdaniem - zdecydowany przerost formy nad treścią. Kup najlepsze Cloudy od HyperX i w zupełności wystarczy. Dodatkowo mają wbudowany mikrofon. Inna opcja to jakieś Razery z ich technologią wirtualnego dźwięku 7.1, który w gierkach podobno jest naprawdę fajny i robi różnicę. Ale nie sprwadzałem na własnej skórze (nawet moje Arctisy niby takowy dźwięk mają, ale nie mogłem go nigdy odpalić…).
Aha - no i w kwestii gierek, to Prodigy Cube nie da Ci absolutnie nic. Nawet w przypadku muzyki trzeba mieć naprawdę dobre słuchawki, dobre nagrania i słuch. Sam miałem to i używałem z moimi K612…i Cube sprzedałem, odkąd dorobiłem się nowej płyty głównej z lepsza integrą. Po prostu nie czułem różnicy, to po co miał mi się kurzyć dodatkowy sprzęt za trzy stówki?
Miałem kiedyś Hyperx Cloudy 2 i średnio ci powiem. Po godzinie bolała mnie głowa a o jakości mikrofonu nawet nie wspomnę, dlatego chcę kupić porządne słuchawki. Sporo osób polecało mi właśnie do gier na innych forach te Akg k550 mkII z kartą dźwiękową PRODIGY CUBE USB. Nadal nie wspomniałeś o tych moich akg- jak myślisz dobre będą?
O cholercia…no jak Cloud II miały słaby mikrofon, to chyba trzeba szukać w stojących, takich…streamerskich. Kolega z którym gram, używa pierwszych Cloudów (także na pewno mikrofon nie gorszy), i słyszę go znakomicie. Owszem, nie jest to poziom jak u streamerów, ale do komunikacji głosowej wystarczy.
K550 to podobno dobre słuchawki. Nie miałem okazji ich sprawdzić nigdy, ale jak to profesjonalna szkoła AKG - nie ma bubli. A różnice między MKI, MKII i MKIII musza być subtelne - wizualnie nie widzę.
Mikrofon już mam- Novox nc1. Jest naprawdę dobry. Co do tych słuchawek to kupiłem mkII ale zabrakło ich w sklepie i zaproponowali mkIII a że jestem zielony w tych sprawach to pytam na forach i teraz nie wiem czy nie wziąć zwrotu pieniędzy.
Słuchałem tylko chwilę, ale ostatnia wersja K550 ma jakby ciut mniej basu niż MKII, ale ja bym brał bo łatwo to nadrobić już niewielką ingerencją w EQ podbijając bas a temperujac skraj wysokich i średnich. No ale ja testowałem przy muzyce, a na PC będzie to jeszcze łatwiej zrobić jeśli będzie ci czegoś brakowało.
Jak kupujesz on-line to masz przecież 14 dni na zwrot, ew. później odsprzedasz trochę taniej
Jak integra nie będzie wystarczać to wtedy zastanawiaj się nad kartą.