Słuchawki podłączone do laptopa, dźwięk w głośnikach


(system) #1

Witam,

jak w temacie.jak podlaczam sluchawki do laptopa dzwiek wydobywa sie rowniez z glosnikow.

karta dwiekowa to chyba realtek...


(Animologic) #2

Jeżeli masz Realtekam to powinieneś mieć coś takiego ja Menedżer Realtek (ikonka w tray'u ale od Realteka). W Zaawansowanych Ustawieniach, trzeba przestawić, że po podłączeniu z przodu głośniki mają się wyciszyć. Jak coś nie tak to podaj jaki masz system i info do karty dźw. i oprogramowania.


(towerone) #3

Najprawdopodobniej uszkodzone gniazdo słuchawkowe w komputerze.


(Kubachr) #4

Animologic ma rację, a uszkodzenie gniazda jest mało prawdopodobne


(Animologic) #5

Niekoniecznie, mi na Relatek'u po podłączeniu też nie działało przednie gniazdo, ale po przestawieniu kilku opcji w ustawieniach działa prawidłowo


(system) #6

Animologic, dzieki za szybki odzew:)

system to Windows XP, Media Center Edition z service pack 3

karta dzwiekowa (info z apletu system) to chyba wlasnie Realtek, bo cos takiego znajduje sie pod opcja Sound, Video & Game Controllers w Device Manager...

opcji zaawansowane nie potrafie znalezc w Menedżerze Realtek HD Audio:( jak na ta ikonka klikam to mam opcje Efekt Dziwekowy/Mikser/Wejscie i Wyjscie Audio/Mikrofon/Demo audio 3d


(Animologic) #7

Powinieneś mieć coś takiego, lub na podobe:

Obrazek

I obok napisu Analogowe powinien się znajdować taki klucz. Kliknij na niego i powinno pisać Wyłącz wykrywanie gniazda przedniego panelu. Ma to być zaznaczone.


(system) #8

jedyne opcje ktore u mnie wystepuja to:

analogowe - panel tylny (rozowe kolko z mikrofonem)

cyfrowe (tez rozowe kolko) i w kluczyku obok tego czestlotliwosc itd.


(Animologic) #9

podrzuć screen'a bo tak na ciemno to nie za bardzo.


(system) #10

(towerone) #11

Animologic Ty w ogóle zrozumiałeś o co chodzi? W czym jest problem?

Tu nie ma przedniego gniazda! To jest laptop! Jest tylko jedno wejście pod głośniki/słuchawki!


(system) #12

czy ktos umie pomoc z tym problemem? :slight_smile:


(Animologic) #13

z tego co widać na obrazku, nie ma analogowego wyjścia na słuchawki, więc teoretycznie nie będzie to działać.

Spróbuj pobrać jakieś nowe sterowniki do tego laptopa i karty dźwiękowej.


(system) #14

yyyy

to znaczy jak i skad?

(przepraszam za takie glupie i moze reotyryczne pytanie,ale narawde nie wiem:()


(Chris47) #15

Znam ten problem i już zakładałem temat na forum. Też to mam w swoim lapie i nie udało mi się tego naprawić :frowning: Z tego co mi wiadomo to nie musi być zepsute gniazdo, tylko wina software'u. Kumpel też to miał u siebie i powiedział, że trzeba coś zmienić w rejestrze. Tylko co i gdzie? :? Znalazłem gdzieś stronke jak to zrobić, ale prezentowany model laptopa był inny niż mój i na dodatek rejestr też wyglądał inaczej :confused:


(system) #16

;/

jakby ktos pytal to moj laptop to fujitsu siemens, amilo pa 1510


(towerone) #17

Tu znajdziesz sterowniki do karty dźwiękowej http://www.fujitsu-siemens.com.pl/suppo ... loads.html zainstaluj je,

ale wątpię, że to pomoże, natomiast na pewno nie zaszkodzi więc spróbować możesz.


(system) #18

dzieki wielkie Animologic i Towerone!!

wszystko dziala jak trzeba.myslalem ze wszystkie sterowniki byly aktualne ale sie mylilem.

teraz jak podlaczam sluchawki,mam zapytanie co podlaczylem.zaznaczam headphones i automatycznie dzwiek ze speakerow nie wylatuje juz:)