Słuchawki z jakim wejściem? Mini jack, USB-C, a może bezprzewodowe?

Poszukuję słuchawek do słuchania muzyki z telefonu. Telefon ma wejście USB-C bez mini jack, ale zastanawiam się, jakie słuchawki najlepiej wybrać, bo pewnie zmienię telefon za rok czy za 2 lata. Czy jest jakiś trend teraz i wiadomo, że np. za około 2 lata nie będzie już telefonów z mini jackiem? Albo że może właśnie odchodzi się od USB-C i nie warto kupować takich słuchawek, bo w kolejnym tel. już nie będzie tego wejścia? Czy może lepiej wybrać bluetooth i nie mieć problemu z wejściem, ale za to gorszą jakość dźwięku i niewygodną konieczność ładowania ich codziennie? Co radzicie? Nie orientuję się za specjalnie w nowinkach, więc nie wiem jak to jest z tymi wejściami.

Dwa lata temu też miałem ten sam dylemat i wybrałem słuchawki bezprzewodowe. Używałem ich w telefonie Lumia 950XL, teraz w Samsungu Tab 8. Moim zdaniem jakość odsłuchiwanej muzyki bardziej zależy od klasy słuchawek niż sposobu połączenia ich z telefonem. Różnicę zauważam przy słuchaniu muzyki z CD w dużej wieży. Do słuchawek dołączony jest kabel. Bateria w moich słuchawkach pozwala na słuchanie muzyki z wyciszeniem tła przez 18 godzin (sprawdzałem), ładowanie trwa około 2. Dziś nie wyobrażam sobie zakupu przewodowych słuchawek.

Bluetooth będzie dlugo żywy. :wink: A jeżeli nie jesteś audiofilem, to dobre słuchawki na Bluetooth wystarczą. I mini-jack może przeżyć renesans zaraz - mówi się, że Huawei P30 (Pro) ma mieć go z powrotem.

Jakie masz wymagania? Douszne, nauszne? Muszą się mieścić w kieszeń dżinsów/spodenek/kurtki, czy możesz nauszne wieszać na szyi?

@marek57, a mógłbyś napisać jakie masz słuchawki? Przerażało mnie, że długo nie wytrzymają bez ładowania, ale 18 godzin to świetny wynik!

@chomik325, jeśli nie jestem audiofilem, to nie zauważę różnicy? Czytałem gdzieś, że jakość dźwięku w bezprzewodowych jest sporo gorsza niż po kablu i dlatego też się waham. Zależałoby mi na dokanałowych najlepiej (ewentualnie dousznych), na długim czasie bez ładowania, no i żeby gwarantowały dobrą jakość dźwięku w stosunku do ceny. Myślałem, żeby około 300 zł na nie przeznaczyć.

Ogólnie oczywiście, że jest gorsza. Chociaż aptX HD jest bardzo blisko osiagniecia tego samego co na kablu. Jednak jeżeli nigdy nie używałeś słuchawek droższych niż za 500 zł, to nie kwestia jakości dźwięku będzie się liczyć, a typu grania słuchawek. Basowe, neutralne, “rozrywkowe” (tzw. V , podbite lekko basy + wysokie) itd.

Ja na Bluetooth mam SoundBlaster Jam - nauszne, małe słuchawki. Wyglądają tandetnie, bo całe z plastiku, jednak dzięki temu są bardzo lekkie. Kosztują ledwie 120-130 zł jak pamiętam, a jakością dźwięku biją wszystkie słuchawki nauszne/douszne na kablu do 200 zł. Deklarowany czas pracy na baterii to 12h i jestem w stanie się z tym zgodzić.