Słuchawki - zero Bass'u

Witam! :slight_smile:

Mój problem polega na tym, że jak podpinam słuchawki do kompa PHILIPS’a (Bardzo dobre, mam je już z 5 lat, jeszcze ani razu się nie uszkodziły, nic się z nimi nie dzieje) to nie ma w ogóle Bass’u. Dla przykładu dla wtajemniczonych w SE K750I jest opcja Mega Bass. Jak podpinałem te słuchawki do telefonu i dawałem na MAX głośności nawet nie marzyły, że tak powiem “zapierdzieć”. Grały bardzo czysto. Ale na kompie nie ma w ogóle Bass’u i nie wiem czemu. Aha… I jak daje suwaki w EQ to słuchawki pierdzą. Takiego efektu nie ma na głośnikach. Podaje sprzęt:

• Karta muzyczna zintegrowana (płyta główna Gigabyte GA-MA770-DS3) http://www.ceneo.pl/1170530

• Słuchawki PHILIPS ( nie mogę znaleźć modelu)

• Głośniki Creative SBS 580 5.1

Chodzi mi o to, abyście mi pomogli zwiększyć jakoś BASS przy aktualnej konfiguracji. :slight_smile:

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi. :slight_smile:

Próbowałeś podpiąć głośniki do Soniaka ?

Jeżeli tam byłby bass - to moglibyśmy weliminować je z grupy podejrzanych.

Spróbuj też podpiąć je np. do magnetofonu

Jeżeli jest to karta zintegrowana z chipsetem dźwiękowym Realtek AC’97 to na pasku powinieneś mieć taką niebieską ikonkę z żółtą kropką i odstającymi falami.

Coś takiego : (((O)))

:slight_smile:

Zobacz tam czy nie masz zaznaczonego “Usuwanie głosu” i czy equalizer jest w normalnej pozycji (suwaki na środku)

Ewentualnie wybierz basik :slight_smile:

No i powiedz jak ci poszło :slight_smile:

EDIT : Czy to nie takie słuchawki Philipsa tzw. nausznikowe ? Z taką czarną, pokrytą materiałem gąbką ?

ale tylko przy kompie nie ma basu?

jeśli tak to przy wszystkim czy tylko w odtwarzaczu? sprawdzałeś z innymi programami? jak nie masz innych to znajdz jakas techniawe na wrzucie. jak tam beda basy to znaczy ze problem tkwi w odtwarzaczu. wtedy napisz jakiego progsa używasz.

Zawsze używałem AIMP’a, więc myśle że to nie jego wina. Odtworzyłem przez WMP nic nie pomogło… Ale wiecie co… To AIMP. Odtworzyłem w Winampie i w cholere większy BASS i nie pierdzą ( słuchawki nie douszne tylko normalne takie duże :smiley: ). Dzięki :slight_smile:

Ja jestem miłośnkiem BASS’u. Nie wiecie jak go może jeszcze zwiększyć? :smiley:

Pogrzeb w ustawieniach AIMPa, zmień próbkowanie i takie tam :slight_smile: Z tego co pamiętam, pomagała zmiana z 16bit na 32 byt (czy odwrotnie, ale chodziło o zmianę przetwarzania dźwięku).

Ale ogólnie, nie znacie rzadnych programów co by podnosiły BASS? Wyciągały by 100% z głośników i słuchawek? :slight_smile: Albo poprostu zwiększały BASS (taka opcja MEGA BASS jak na SE K750I :slight_smile: )

Cóż o takich programach nie słyszałem (chyba że te dodawane do driverów dźwięku jak ww. Realtek)

Myślę że odpowiedzią są equailzery. W każdym programie do odpalania dźwięku (WMP, Winamp) znajdzesz takie cudo.

Popróbuj z suwakami i zobaczysz że dostaniesz powera :smiley:

A głośniki będą latały tak : :o

Jest, ale nie program, ale takie ustrojstwo, zwane wzmacniaczem i equalizatorem :wink: możesz albo kupić, albo zbudować :slight_smile: Dobrze wykonane, będzie lepsze niż program, który bądź co bądź, będzie troche ciężko znaleźć :slight_smile:

Wiesz. W samochodzie Brata Tuba 200W :smiley: system 6 x 60W + 1 x 200W to daje kopa :smiley: ja mam przy PC 5.1 czyli 5 x 5W i 15W więc trochę słabo. Brat ma jedynie 2 x 100W kolumny. Jak daje na wieży głośność do 1/3 to już szyby wypadają. Za słabe już głośniki. :smiley: Dzięki za pomoc! :slight_smile:

Nie mówie o 2kW wzmaku :wink: mówie o takim, dającym góra 20W, więcej nie wykorzystasz, a dobrze i czysto grający 20W jest lepszy niż lipny 1569999987415kW :slight_smile:

To ja wiem, że markowe lepiej gra. :wink: I dlatego mamy tylko markowe :smiley: Może 1 wyjątek. :]