Cześć. Kupiłem nowy monitor LG. Gdy włączę komputer, to przed samym momentem pojawienia się pulpitu Win10 na monitorze, słychać w monitorze lekkie, miękkie puknięcie. Dzieje się to zarówno na kablu DVI, jak i HDMI. Co to może być? Wada to jakaś, czy normalka? Monitor działa normalnie, nic złego się nie dzieje. Na poprzednim monitorze LG W2252TQ czegoś takiego nie było. W linku kupiony monitor
Nie miałeś załączonej płytki do monitora ze sterownikami ?
Sterownik do monitora zainstalowany, jest w menedżerze urządzeń poprawna nazwa sprzętu. A co tu ma do rzeczy chipset? Sterownik do monitora też nie ma tu znaczenia bo bez sterownika na starym monitorze wszystko dobrze działało tak samo jak ze sterownikiem. Natomiast w nowym monitorze cos puka zarówno na sterowniku standardowym, jak i monitorowym. Monitor to nie karta graficzna, czy płyta główna, że bez sterowników nie ruszy. Klawiatura, mysz, czy monitor system ładuje standardowe sterowniki i wszystko działa jak należy. To raczej coś innego, zasilacz monitora może… Pytam, czy ktoś to miał i wie na 100% jaka to przyczyna.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Chipset
Dotyczy wszystkich podzespołów komputera a w tym również monitora itp. itd…
Pomimo tego że po instalacji Windows 10 oraz Windows 7 zawsze mam niby wszystko OK
Sterowniki chipsetu instalowałem przy instalacji systemu. Bez nich system by nie działał właściwie. Nie widzę powodu, żeby je jeszcze raz te same instalować.
Odbiegliśmy od właściwego tematu. Tu chodzi o monitor. Chipset nie ma tu znaczenia. Chipset dotyczy wyłącznie systemu, płyty głównej najbardziej, a nie monitora
Teoretycznie powinno tak być jak piszesz a w praktyce jest często inaczej.
Zapytaj producenta.
Zgaduję - może jakiś przekaźnik coś w monitorze po prostu przełącza? Może zmienia się wtedy rozdzielczość ekranu?