Smarowanie wentylatora od procesora!

Witam ! W planie mam przesmarowanie wszystkich wentylatorów , trochę tego jest tzn 6 wentyaltorów od chłodzenia i 1 od zasilacza :slight_smile: I moje pytanie czy razem z nimi przesmarowac wentylator od chłodzenia procesora , jak uważacie ? Jest to arctic freezer 13 :)Dodam że bedę smarował olejkiem wazelinowym . Uprzedzam pytania typu po co to smarujesz :slight_smile: Z potrzeby cichej pracy :slight_smile:

ja mam takiego Arctic Cooling Freezer 64 Pro i jak sobie smarowałem wiatraczki to praktycznie na nim jako jedynym nie było różnicy. Chodzi już 6 rok i praktycznie jak na początku. Jak Ci buczy to próbuj, jak jest cichy to daruj sobie.

Dokładnie, jeżeli nie ma potrzeby to nie smaruj niepotrzebnie, bo różnicy nie będzie.

Cześć.

Hmm, ja bym nie smarował, gdzieś kiedyś czytałem, że “łożyska czy też panewki” wentylatorów są samosmarujące tzn. że materiały z jakich są wykonywane w procesie technologicznym są nasycane jakimś olejem czy też smarem - nie pamiętam dokładnie.

Bałbym się, że jak je nasmaruje olejkiem wazelinowym to będzie się do nich przyklejał kurz co raczej może im zaszkodzić niż pomóc.

Takie jest moje zdanie, ale poczekaj na inne komentarze może ktoś inny jest bardziej zorientowany w tym temacie.

Pozdrawiam.

A czy ktoś rozbierał i smarował taki wentylator od procesora intel ?

out.php?t=374011_sdc15046.jpg