Korzystam z Chromecasta pierwszej generacji (bez pilota) żeby dodać funkcjonalność Smart do starego TV Samsunga. Z moich przemyśleń - rozwiązanie jest wygodne o ile jesteśmy osobami dość technicznymi. Wynika to głównie z faktu, że musimy wiedzieć jak przełączyć źródło sygnału na TV (wbrew pozorom bardzo wielu zwłaszcza starszym osobom sprawia to trudność), a ponadto musimy wiedzieć jak się poruszać w tym ekosystemie (czyli share’owanie ekranu z komórki na TV - poprzez aplikację Google Home, ale transmisja Netflixa - już przez aplikację Netflixa, strumieniowanie wideo ze stron www - odpowiednio przez symbol na filmiku, strumieniowanie zdjęć i filmów z Google Photos - odpowiedni symbol w aplikacji. Generalnie jak się to ogarnie to rozwiązanie jest przyjemne i dość intuicyjne, ale też trzeba pamiętać, że wymaga stabilnego połączenia wifi i dobrego zasilania (dobrego w sensie - nie każdy zasilacz/ładowarka na którym jest napisane 2A dostarcza 2A )
Rozwiązanie jest tanie i zasadniczo zwiększa funkcjonalność, chociaż nie jest to typowe Android TV.
Z innych dokładek bawiłem się swego czasu Kodi (u mnie akurat na Raspberry Pi) - i znowu, to jest świetna rzecz o ile potrafimy to skonfigurować i np. zaktualizować plugin do serwisu z którego korzystamy (np. Netlflix).
Boxy które nie mają możliwości konfiguracji - tu trzeba się liczyć z tym, że rozwiązanie może przestać działać, tak zresztą jak w systemach Smart TV wbudowanych w telewizor. O ile producent nie zapewni aktualizacji (a widzę, że nigdy nie zapewnia, bo po co ma wspierać np. 5+ letni sprzęt, może akurat klient kupi nowy) to nie jesteśmy w stanie nic zrobić. Także warto przemyśleć na czym nam konkretnie zależy, czego oczekujemy, trzeba też poczytać opinie innych użytkowników zwłaszcza z Polski, bo może się okazać że coś u nas nie jest wspierane i trzeba kombinować.
Jako osoba techniczna zgadzam się, że chromebox to bardzo fajny i tani sprzęt. Wsytacza ten poprzedniej generacji. Nowy chyba ma pilota co dla mnie jest niepotrzebne. Wolę sterować ze smartfona.
Za to powinien odpowiadać telewizor (a dokładnie opcja Overscan), każdy model ma to ustawienie w trochę innym miejscu, zazwyczaj w Ustawieniach obrazu / ustawieniach HDMI czy coś w ten deseń. Szukaj pod kątem opcji typu „wypełnienie”, „proporcje obrazu” itd.