Czy jest jakiś sposób, żeby wykonać smartctools dla dysku podłączonego na usb na linuksie albo są jakieś inne narzędzia do badania dysków twardych dla urządzeń na usb ?
Nie mam teraz pod ręką dysku na USB, ale smartctl powinien odczytać dane po USB. Nawet w man-ie widzę jakieś opcje dla kontrolerów USB. Jaki dostajesz komunikat o błędzie?
No jest coś takiego.
Buffer I/O error on dev sdc6, logical block 31490048, lost sync page write
sty 12 11:23:09 tomi-VivoBook-15-ASUS-Laptop-X542UF kernel: JBD2: Error -5 detected when updating journal superblock for sdc6-8.
sty 12 11:23:09 tomi-VivoBook-15-ASUS-Laptop-X542UF kernel: Aborting journal on device sdc6-8.
sty 12 11:23:09 tomi-VivoBook-15-ASUS-Laptop-X542UF kernel: Buffer I/O error on dev sdc6, logical block 31490048, lost sync page write
sty 12 11:23:09 tomi-VivoBook-15-ASUS-Laptop-X542UF kernel: JBD2: Error -5 detected when updating journal superblock for sdc6-8.
Tylko, że dysk raczej dobrze działa Ale przez smartch nie mogę sprawdzić bo dostaje komunikat.
Read Device Identity failed: scsi error unsupported field in scsi command
Nie możesz sprawdzać SMARTa dla partycji. Jako parametr musisz podać urządzenie, w twoim przypadku /dev/sdc
No tak podałem
Ale program niby zawraca, że wpisałeś z 6.
Ale to są błędy dmesg czyli logów na podstawie których chcę zbadać dysk bo najpierw zobaczyłem logi, a potem próbuje się dostac do smatct.
On chyba zamieszał z tymi komunikatami, właśnie próbuję dojść Ten o buforze chyba pochodzi z systemowego dziennika, a smart to mu zwraca nieobsługiwaną komendę scsi? Tak?
Co to za dysk?
To jest dysk 2.5 cala HGST 1 TB podłączony przez kieszeń usb.
Spróbuj z różnymi kontrolerami usb (przełącznik -d
i jedno z tych: usbcypress
, usbjmicron
, usbprolific
, usbsunplus
), ale obawiam się, że obudowa nie pozwoli na takie zabawy, a faktycznie pasowałoby sprawdzić SMART, bo wygląda jakby dysk umierał.
Dzięki już zamówiłem nowy dysk, ale mam jeszcze jedno pytanie bo system wyłącza co jakiś czas dysk na usb w celu oszczędzania energii jak to wyłączyć, żeby tak często nie wyłączał dysku bo to też obciąża dysk.
Spróbuj:
sudo sdparm --save --clear=STANDBY /dev/sdc
Ale to i tak już chyba wiadomo, że dysk jest uszkodzony, a ja tego programu sdparm nie mam.
To zainstaluj… Jest w każdym repo.
Istnieje mocne podejrzenie, że na dysku są uszkodzone sektory. Pewności nie ma
Coś takiego dostaje.
/dev/sdc: Initio INIC-3609 0216
change_mode_page: page offset failed: given response length too small, offset=16 given_len=16 bd_len=8
Rób już lepiej printscreeny, bo tak wklejasz te komunikaty, że nie wiadomo co to, skąd to i do czego…
Był już podobny temat na forum i chyba zapomniałem o jednym parametrze:
sdparm –clear STANDBY -6 /dev/sdc
open error: –clear [read only]: No such file or directory
open error: STANDBY [read only]: No such file or directory
/dev/sdc: Initio INIC-3609 0216
Caching (SBC) mode page:
WCE 0 [cha: y, def: 1]
RCD 0 [cha: n, def: 0]
Zmienna clear jest po 2 minusach --, popełniłeś ten sam błąd opisany w temacie z naszego forum, który ci podałem.
Teraz dostaje to.>
sdparm --clear STANDBY -60 /dev/sdc
sdparm: invalid option – ‘0’`
Dla każdej liczby tak jest.
A skąd ci się znowu wzięło 60?