Smartfon AMOLED 5-5,5" z bardzo dobrym aparatem

Witam,

Aktualnie jestem posiadaczem Lumii 930 na WP10 jednak powoli przymierzam się do przejścia na Androida. Szukam telefonu który spełniłby poniższe wymagania:

• ekran 5-5,5" Super AMOLED lub AMOLED wystarczy FHD
  • min 32GB pamięci wew., preferowane 64GB
  • metalowa obudowa (ewentualnie szkło)
  • bardzo dobry aparat fotograficzny (lepszy niż w Lumii 930, 20MP PureView Carl Zeiss)
  • kwota około 2000-2200zł
  • jak najczystszy Android, 7 lub 8

Zrobiłem już lekkie rozeznanie na rynku:

• Samsung S8 >> pasuje mi w nim wszystko poza położeniem czujnika linii papilarnych oraz nakładką systemową Samsunga
  • OnePlus 5 >> niestety nie wiem gdzie można go obecnie kupić, OnePlus 5T już mi tak nie pasuje ze względu na brak przycisku na przodzie telefonu
  • Asus ZenPhone 4 Pro >> ten telefon spełnia wszystkie moje kryteria oraz ma świetny design, jednak nie ma o nim za dużo opinii w internecie, a producent twierdzi że ma świetny aparat: https://www.asus.com/pl/Phone/ZenFone-4-Pro-ZS551KL/

Jakie inne telefony możecie ewentualnie polecić? LG G6 moim zdaniem robi słabe zdjęcia, LG V30 jest kosmicznie drogi, Huawei oraz Xiaomi używa głównie wyświetlaczy IPS, a mnie zależy na czymś w stylu “Always On Display”.

OnePlus 5 mam w wersji 8GB. Telefon jest super, nigdy nie miałem nic równie szybkiego (responsywnego), a na tym mi głównie zależało. 8GB robi robotę i aplikacje praktycznie nigdy się nie przeładowują. Nawet jak się je otworzy po paru tygodniach. Jednak jeśli chodzi o aparat to jest przeciętny. Nie jest zły, ale też nic powalającego. Weź to pod uwagę.

Obejrzałem recenzję One Plus 5 oraz One Plus 5T na Mobzilla i niestety oba telefony kręcą fatalne filmy z uwagi na brak fizycznej stabilizacji obrazu, aparat również jest średni, tak jak piszesz. Oba telefony bardzo mi się podobają, jednak powyższa wada wyklucza je dla mnie. Obecna Lumia 930 sprawuje się tutaj wciąż dużo lepiej (kosztowała mnie nowa 800zł w 2016!).

Zastanawiam się jeszcze nad Samsungiem S7, ma teraz dobrą cenę, szkoda tylko że pamięć wew. to jedynie 32GB.