Witam
Aktualnie zbieram pieniądze na nowy telefon. Po poczciwej muzycznej noki x3 przyszedł czas na smartfona. Cena jaką chciałbym przeznaczyć to około 700 zł ewentualnie wezmę coś na raty i wtedy może być drożej.
Uprawiam sport, telefon towarzyszy mi wszędzie (bieganie, jazda na rowerze, wyczynowa jazda na rowerze…no wszędzie może oprócz basenu ), częste wyjazdy i obozy sportowe wiążą się z nowymi miejscami gdzie często wpisane jest zwiedzanie i robienie zdjęć, dlatego zależy mi na dobrych jakościowo zdjęciach, ponieważ nie chce wozić ze sobą jeszcze aparatu…
Z turystyką i wyjazdami wiąże się to, że nie zawsze możliwe jest częste ładowanie telefonu,dużo rozmawiam i piszę sms’ów, (chciałbym dobrze słyszeć rozmówce bo od pół roku w noki rozmawiałem przez głośnik ) dlatego wytrzymała bateria tez jest bardzo mile widziana.
Dodam, że podczas treningów często słucham muzyki - nie oczekuje aby telefon był super głośny, ale żeby grał czysto na zewnątrz jak i w słuchawkach.
Jak pisałem wyżej jestem dość aktywna osobą wiec chciałbym aby tel nie rozwalił się w pierwszym lepszym upadku ani nie rysował (pokrowiec oczywiście będzie ale nie zawsze).
Jako, że często podróżuje i często jestem w nowych miejscach chciałbym mieć w tel dobry GPS oraz obowiązkowe Wi - Fi oraz dostęp do internetu.
Chciałbym aby telefon miał (w miarę duży wyświetlacz, ale nie chce “mini tabletu”, myślę że 4 - 5 cali wystarczy (nie wiem zbytnio ile to jest, ale chcę aby nie było problemu z serfowaniem po necie i żeby telefon dało się trzymać w kieszeni i był w miarę poręczny, anie taka “krowa” ;)).
Podsumowując sprawę oczekiwań od smartfona to ma być tak:
-
dobry aparat (do fotografowania ludzi i miejsc, oraz nagranie jakiegoś niedługiego filmiku, tak żeby zdjęcie wrzucone na komputer było ostre i nie wyglądało jak z kalkulatora ;))
-
długo trzymająca bateria (wiem, że zazwyczaj smartfon trzyma około 1 dzień ;( ) ale czasem mamy 2 dniowy obóz w jakimś zadupiu,wiec nie chciałbym zostać bez telefonu z powodu rozładowania
-
telefon ma być w miarę wytrzymały, czyli nie chciałbym aby szybko rysował się ekran albo żeby coś pękło (pokrowiec kupie)
-
czysty dźwięk gdy rozmawiam oraz gdy słucham muzyki
-
dostęp do internetu, Wi-Fi, GPS
-
wygodny ekran do serfowania (wyraźny i widoczny
)
-
poręczny, mieszczący się w kieszeni.
Inną sprawą jest wybór systemu ;(
Jestem osobą lubiącą zmiany i lubię różne “■■■■■ółki” na telefon, dlatego byłbym skłonny mieć androida.
Chyba, że przedstawicie mi dobrze zalety Windowsa 8 to może się skuszę.
Piszę do Was z prośba o pomoc, bo ja jestem w tym temacie kompletnie zielony, a wiem że ludzie na tym forum to “bystrzaki” (żeby nie było nie podlizuje się
). Osobiście nwm czy nawet jest taki smartfon, dlatego pisze. Przeglądam mnóstwo materiałów o tym i im więcej czytam tym trudniej mi się zdecydować. Proszę pomóżcie ;).