Mój smartfon aktualnie to Motorola Moto G82 5G kupiłem 27 czerwca 2022, kończyła się wsparcie aktualizacje zabezpieczeń. Jestem zmuszony zakupić nowy smartfon do 1000 zł.
Zastosowanie: do przeglądania internetu Facebook, Instagram, wykop, przelewy bankowe w tym aplikacje IKO, Peopay, Paypo, Klarna, do muzyki: Tidal, Spotify, Youtube i inne…
Teoretycznie do zmiany OS na nowszy może też przekonać, że dopiero w Androidzie 14 pękiem kluczy tożsamości (tzw. logowanie password less) z inną apką niż „Hasła Google” jest dopiero możliwe (np. ktoś zapisał te tożsamości w Bitwarden).
Niby jego Motka startowała z 12, pewnie ledwo załapała się na 13.
No to z mojej perspektywy bierz Motorolę.
To najlepszy stosunek ceny do jakości, choćby ze względu na bardzo lekką nakładkę systemową imitującą czystego Androida. Do tego należy dodać świetne moto-gesty jak choćby wywoływanie latarki.
Przeszedłem z Moto G82 na moto G56 - nie że musiałem, ale przekonała mnie teoretycznie lepsza wodo i pyłoszczelność oraz posiadanie rzekomo MIL-STD-810H. Samsung będzie miał na pewno lepszy ekran i być może lepsze aparaty.
Im mniej aplikacji tym lepiej, ja fejsa, insta i wykopka przeglądam tylko przez przeglądarkę. Ogólnie telefon da sobie radę.
Motorole już od jakiegoś czasu robią jednorazówki, konstrukcja w środku nie zachęca.
Ostatnio miałem okazję rozbierać kilka nowszych modeli smartfonów Motoroli i klejenie anteny NFC do klapki to już czyste sku*****o.
Jeszcze perfidnie mocniejszą taśmą dwustronną przyklejone do klapki, a słabszą do osłony płyty głównej.
W jednym przypadku nawet naderwałem 2 ścieżki, ale je zregenerowałem mikro lutowaniem, bo samych anten nie dostaniesz w sprzedaży.
Można być na 100% pewnym, że serwisanci nie będą się z tym patyczkiwać i smartfony tej marki będą ponad normatywnie nagrzewane do odklejenia klapki.
Niektóre modele Samsungów z serii „A” mają z kolei bardzo cienkie laminaty płytek gniazda ładowania. Można je złamać prawie jak zwykłego chipsa i teraz wyobraź sobie, że jest tam przylutowane gniazdo ładowania i prawie codziennie podpinasz kabel wywołując naprężenia na takim laminacie.
Od siebie polecam średniaki od Honora. Honor 200, Honor 400/Pro w zależności od budżetu.
A jak Xiaomi / Redmi kleiło chipy do laminatów to było spoko (znam taki przypadek) XD
Akurat moto G56 (chyba) w miarę fajnie się ‘rozbiera’
Na czymś muszą zaoszczędzić. A to prawda, że we flagowcach Samsunga notorycznie pojawiały się problemy z ekranami? Bo to też zniechęca do telefonów tej marki… (i nie tylko, bo z TV też bywa różnie)
No i posiada lepsze wsparcie producenta. Motki nawet we flagowcach mają gigantyczne opóźnienia związane z aktualizacjami.
Teraz na plus.pl można kupić ten telefon bez abonamentu w opcji na raty w cenie 850.00zł Telefony komórkowe za gotówkę | Plus