Smartfon do 1000 zł 8 GiB RAM, wbudowana pamięć 256 GB (Samsung, Motorola i inne)

Mój smartfon aktualnie to Motorola Moto G82 5G kupiłem 27 czerwca 2022, kończyła się wsparcie aktualizacje zabezpieczeń. Jestem zmuszony zakupić nowy smartfon do 1000 zł.

Motorola moto G56 5G 8/256 - 899,00 vs. Samsung Galaxy A26 5G 8/256 - 995,00 zł

Zastosowanie: do przeglądania internetu Facebook, Instagram, wykop, przelewy bankowe w tym aplikacje IKO, Peopay, Paypo, Klarna, do muzyki: Tidal, Spotify, Youtube i inne…

Porównanie dane techniczne:
Telepolis
MGSM

Który z tych smartfonów wybrać?

To jest pretekst do zmiany telefonu?

Nie, no ale Windows 10 też kończy wsparcie. To pretekst, by zmieniać na 11? Tak, bo latki zabezpieczeń, to nie byle co.

Teoretycznie do zmiany OS na nowszy może też przekonać, że dopiero w Androidzie 14 pękiem kluczy tożsamości (tzw. logowanie password less) z inną apką niż „Hasła Google” jest dopiero możliwe (np. ktoś zapisał te tożsamości w Bitwarden).

Niby jego Motka startowała z 12, pewnie ledwo załapała się na 13.

Myślę, że tak. Brak nowych wersji androida, brak poprawek łatek bezpieczeństwa, poprawka wydajności urządzenia, najważniejsze jest bezpieczeństwo.

No to z mojej perspektywy bierz Motorolę.
To najlepszy stosunek ceny do jakości, choćby ze względu na bardzo lekką nakładkę systemową imitującą czystego Androida. Do tego należy dodać świetne moto-gesty jak choćby wywoływanie latarki.

1 polubienie

Gęsty to możesz dodać na każdym Androidzie.

Moje video.

Przeszedłem z Moto G82 na moto G56 - nie że musiałem, ale przekonała mnie teoretycznie lepsza wodo i pyłoszczelność oraz posiadanie rzekomo MIL-STD-810H. Samsung będzie miał na pewno lepszy ekran i być może lepsze aparaty.

Im mniej aplikacji tym lepiej, ja fejsa, insta i wykopka przeglądam tylko przez przeglądarkę. Ogólnie telefon da sobie radę.

Jak dla mnie tylko Moto.