Mój smartfon aktualnie to Motorola Moto G82 5G kupiłem 27 czerwca 2022, kończyła się wsparcie aktualizacje zabezpieczeń. Jestem zmuszony zakupić nowy smartfon do 1000 zł.
Zastosowanie: do przeglądania internetu Facebook, Instagram, wykop, przelewy bankowe w tym aplikacje IKO, Peopay, Paypo, Klarna, do muzyki: Tidal, Spotify, Youtube i inne…
Teoretycznie do zmiany OS na nowszy może też przekonać, że dopiero w Androidzie 14 pękiem kluczy tożsamości (tzw. logowanie password less) z inną apką niż „Hasła Google” jest dopiero możliwe (np. ktoś zapisał te tożsamości w Bitwarden).
Niby jego Motka startowała z 12, pewnie ledwo załapała się na 13.
No to z mojej perspektywy bierz Motorolę.
To najlepszy stosunek ceny do jakości, choćby ze względu na bardzo lekką nakładkę systemową imitującą czystego Androida. Do tego należy dodać świetne moto-gesty jak choćby wywoływanie latarki.
Przeszedłem z Moto G82 na moto G56 - nie że musiałem, ale przekonała mnie teoretycznie lepsza wodo i pyłoszczelność oraz posiadanie rzekomo MIL-STD-810H. Samsung będzie miał na pewno lepszy ekran i być może lepsze aparaty.
Im mniej aplikacji tym lepiej, ja fejsa, insta i wykopka przeglądam tylko przez przeglądarkę. Ogólnie telefon da sobie radę.