Smarty tak a może nie?


(Bielu000) #1

Witam

Chciałbym aby w tym temacie wypowiedziały się osoby znające na Smarty. Do czego ono właściwie służy czy jest przydatne itp itd, ponieważ zastanawiam się czy użyć je na mojej stronie.

Pozdrawiam.


(Pavobe Reg) #2

Osobiście preferuję OPT, ale to podobna kwestia.

Przydatność użycia tego typu frameworków / klas polega na odseparowaniu kodu witryny od warstwy prezentacyjnej. Zamiast umieszczania kodu PHP wewnątrz stron, tworzymy kontenery z treścią strony a następnie wywozimy kontener do odpowiedniego pliku templatki, który odpowiada stricte za wyświetlenie i zaprezentowanie danych użytkownikowi. W ten sposób możemy utworzyć wiele motywów strony, które w każdej chwili mogą być zmodyfikowane, zamienione, dodane i w żaden sposób nie wpłynie to na działanie kodu strony.

Wszystko zależy od stopnia zaawansowania kodu PHP, który chcemy wykonać oraz od wielkości witryny.


(Bielu000) #3

Powiedzmy że byłaby to strona szkolna z systemem logowania itp. czy do takiego projektu jest sens uczyć się Smarty?

I co jeszcze mogę uzyskać dzięki Smarty? (Jakieś przejścia między stronami itp).


(Xwars) #4

To jest dobre pytanie. Właśnie najczęstszy zarzut wobec Smarty to fakt, że jest to kolejny język, którego się trzeba nauczyć. Stąd pomysł by wykorzystywać samego PHP do tworzenia szablonów, zobacz np. pierwszy przykład z dokumentacji Zend Framework: http://framework.zend.com/manual/en/zen ... ripts.html

Smarty nie pozwala na nic czego byś nie mógł zrobić za pomocą samego PHP czy wręcz samego HTML.


(Marek Ciarkowski) #5

Nauka podstaw smarty zajmie Ci mniej więcej tyle co szukanie błędów w kodzie gdy będziesz mieszał php z html. Zdecydowanie polecam nawet do najmniejszych projektów. Jak się nauczysz to się przekonasz że to idealne rozwiązanie.


(Dawid Deja) #6

Każdy Framework, który pozwala na odseparowanie warstwy prezentacji od logiki jest przydatny.

Ja nauczyłem się Smarty modyfikując swój pierwszy projekt, który dostałem do przerobienia.

Nie ma tam nic skomplikowanego.


(Bielu000) #7

Czyli podsumowując, rozumiem że nauka Smarty się przyda. A tak w ogóle to słyszałem różne wypowiedzi o przeciwnych znaczeniach dotyczących stosowania Smarty. Jedni mówią, że dzięki Smarty strony ładują się wolniej, a reszta że dzięki stosowaniu szablonów dużo szybciej.

Co o tym sądzić?


(Marek Ciarkowski) #8

Właśnie tnę sobie projekcik pod smarty i mam same czyste szablony. Czas wykonania całego skryptu przy powiedzmy 10 próbach nie przekroczył 0.08 sekundy na najbardziej skomplikowanym z tych co mam więc jak dla mnie to bzdura i nie ma się czym martwić.


(Bielu000) #9

No to chyba pora wziąć się za naukę Smarty. Jeżyków programowania uczyłem się z video kursów takiego Pana Arkadiusza, więc myślę że tym razem też skorzystam z jego kursów bo naprawdę są ciekawie zrobione.

A mam takie jeszcze jedno pytanie.

Jak proponujecie zrobić system newsów i aktualności na stronie(dodawanie newsa, kasowanie, modyfikowanie), pisząc ręcznie czy może zrobić tak aby pobierało dany news z Sql ? Pytam bo nie jestem profesjonalistom, tylko dopiero się uczę i chcę znaleźć najlepszy sposób dla siebie.