SMS pisany na kompie, wysłany szybko przez koma

Witam. Mam pytanie…

Wiele lat temu istniały proste, a co ważne DZIAŁAJĄCE programy, które pozwalały bez zbędnych ceregieli wpiąć koma kablem usb do pc, po czym napisać sms na kompie i klikając myszą np. strzałkę > wyślij - wysłać go w ten sposób, ale już przez podłączonego koma. Proste, logiczne i praktyczne. Słowem: Idealne! Kojarzę, że używałem wówczas telefonów Nokia. Teraz jest to dotykowy Samsung S4. Od dłuższego czasu usiłuję znaleźć równie prostą i logiczną aplikację jak ta na Nokię, ale niestety za każdym razem trafiam na jakieś ceregiele, które albo są drogą przez mękę z jakimś tam logowaniem się na konto np. google (absolutnie odpada!) albo po zainstalowaniu po prostu nie działają.

Czy rzeczywiście nie istnieje coś, co w prosty sposób umożliwia napisanie sms na kompie, a wysłanie go z koma wpiętego zwykłem kablem usb…??? (System operacyjny Android vs Windows 7)

Wiadomości można wysłać za pomocą zwykłych komend AT, ma to każdy jeden telefon.
A jak chcesz coś okienkowego to jest tego sporo… AirDroid, Pushbullet itp.

(1) Pushbullet - Do skorzystania z usługi Pushbullet niezbędne jest założenie konta.
(2) AirDroid - Dostęp jest możliwy gdy jesteśmy podłączeni do sieci Wi-Fi, lub przez sieć komórkową.

…a co ja napisałem w swoim poście…???

W PB konto jest opcją. Nie mam i jakoś mi działa bez problemów.
Nie tylko wifi. Jest jeszcze blutek, jest połączenie adhoc.

A co Ty napisałeś, to Ty sam powinieneś wiedzieć.

Zamiast kombinować jak koń pod górkę, użyj najprostszej rzeczy. Czyli tego co masz w systemie - putty wraz z odpowiednią komendą AT i po problemie.

Odpalasz puttiego na odpowiednim porcie - tym na którym łączy się pc z fonem.
I teraz…
Sprawdzasz, czy modem fona zaakceptuje czysty tryb sms. Androidowe akceptują, chyba że fon jest meeeega wiekowy.

AT+CMGF=1 "ENTER"
Fon powinien odpowiedzieć “OK”.

Jeśli jest pin na tej karcie sim, to trzeba:
AT+CPIN=“0000” "ENTER"
Gdzie zera zastępujesz swoim pin’em. Po tym daj chwilkę modemowi na reakcję.

Żeby wysłać sms, modem musi mieć podany czas ważności wysyłanych wiadomości. Ustaw sobie na 1 dzień:
AT+CSMP=17,167,0,16 "ENTER"
Odpowiedź modemu: “OK”.

Robi się to tylko za pierwszym razem, bo modem powinien zapamiętać nastawy.

I teraz możesz już sobie słać wiadomości do oporu.

AT+CMGS="+123456789" "ENTER"
Numerek z plusem zastępujesz numerem, na który chcesz wysłać sms, wraz z numerem kierunkowym kraju. Wpisujesz jednym ciągiem bez spacji.

Modem odpowie promptem: >

Teraz wpisujesz treść wiadomości, a wysyłasz ją pacając w klawisze “ctrl oraz z”.
Jakis-tam-sobie-sms-przykladowy “CTRL-Z”

Modem odpowie:
+CMGS: 62

Co znaczy, że treść została wysłana poprawnie.
Dla ułatwienia sobie, wrzuć to w jakiś pliczek “.bat” i masz sprawę ogarniętą.
I tyle w temacie.

Chwila pacania w klawiszki, zamiast godzin zbędnego szukania w sieci za apkami :stuck_out_tongue:

1 polubienie

Pięknie wszystko opisane i za to BARDZO uprzejmie Ci dziękuję, ale widzisz… Marny ze mnie znawca tego o czym piszesz więc nawet nie wiem co to jest PUTTY, nie mówiąc już o efektywnym wdrożeniu tego w życie.
Pewnie z tego powodu szukam czegoś, co będzie przysłowiową “kawą na ławę”.

• żadnego wifi
  • żadnego bluetooth
  • żadnego routera
  • żadnego logowania on line
  • żadnych pinów i haseł
  • żadnych tajników, komend, poleceń i konieczności kończenia informatyki w celu wysłania SMS z kompa przez koma…

Czyli prosty soft o działaniu: kabel usb > bezproblemowe połączenie koma z kompem > okienko sms > kontakty (nie będę za każdym razem klepał numerów, bo nie znam ich na pamięć) > piszę tekst > wciskam wyślij (enter) na kompie > wychodzi z koma. Po temacie… :slight_smile: