Witam jestem an etapie składania PC. Wszystkie podzespoły już praktycznie mam wybrane pozostaje kwestia Moba.
Intel Core i5-4690K, socket LGA1150, 64bit, do 3.9 GHz + cooler ten za 90 zł z morelki
GeForce GTX 970
Seagate 1TB Baracuda albo ten od WD
GoodRam DDR3 PLAY 1866 4x2
nagrywarka taka tam sobie asusa
Cooler Master G550M lub Be Quiet! Dark Power Pro 10
Obudowa zalaman ta z okienkiem.
I teraz tak głównie chciałbym aby płyta byłą przyszłościowa i np przy upgrade nie musiał jej wymieniać (fajnie by było) natomiast chciałbym aby płyta była przyjazna dla graczy aby posiadała technologie które mi graczowi się przydadzą.Jeżeli chodzi o podkręcanie to oczywiście procesor będzie na 4.5 do tego to chłodzenie za 90 zł które z tego co czytałem powinno starczyć. Płyty oczywiście nie będę ekstremalnie podkręcał ani nic innego ma mi służyć do gierek może w przyszłości an upgrade będę robił sli to max dodam jeszcze jedną kartę kiedyś tam. Patrzyłem wyniki pod względem audio oraz jakie mają zamontowane układy sieciowe i chyba najlepszy jest ten killer przy moich pingach 60-80 na dialogu jest szansa aby ta karta sieciowa porządkowała wszystko i minimalizowała pingi ? Druga sprawa podobno Asus maximus ma również fajną świecówkę z softem dla graczy ale to już może ktoś z was mi doradzi.
Moje typy płyt głównych którymi byłem zainteresowany
-
Był to mój faworyt do czasu mianowicie asrock ASRock Fatal1ty Z97 Professional Lub ASRock Fatal1ty Z97X Killer pierwotnie w moim zestawie był killer dobra sekcja bardzo dobre wyniki w testach audio jedna z lepszych w testach a najlepsza chyba w swoim przedziale cenowym na dodatek + killera niestety nie wiem jak się to ma z professional może to droższy brat który akurat w tym wypadku nie byłby potrzebny.
-
Asus MAXIMUS VII RANGER , Bardzo ciekawa płyta główna bardzo dobry odizolowany układ audio do tego 2 softy które go wspierają sieciówka porównywalna z killerem ? Widać solidna płyta
-
MSI Z97 MPOWER
-
Gigabyte G1.Sniper ewentualnie Gigabyte Gaiming 5
5 Gigabyte GA-Z97X-UD5H
Nie jestem znawcą płyt głównych tylko wiem tyle co wyczytałem w testach i postawiło mnie to w sporym dylemacie dlatego proszę o doradzenie ewentualnie jakieś argumentacje która karta spełnia moje kryteria i będzie dobra . Czy jest sens aby płacić te 100 zł więcej jeżeli ma służyć do gier w sumie jestem ciekaw waszych opini.