[SOLVED] Prośba o weryfikację zestawu

Cześć, 

krótko mówiąc mam zestaw, który potrzeba zweryfikować, o co proszę. Zestaw to:

Obudowa PHANTEKS Enthoo Pro Czarny (PH-ES614PC_BK) 372,00 zł

Procesor Intel Core i7-6700K, 4.0GHz, 8MB, BOX (BX80662I76700K) 1555,00 zł

http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-z170-deluxe-z170-quadddr4-2133-satae-sata3-hdmi-dp-usb-3-1-atx-z170-deluxe-764505/ 1269,00 zł

Pamięć G.Skill Ripjaws V DDR4, 16GB (8GBx2), 3000MHz, CL15, 1.35V (F4-3000C15D-16GVR) 409,00 zł

Chłodzenie CPU Be Quiet! Dark Rock 3 (BK018) 289,00 zł

Arctic MX-2 4g pasta termoprzewodząca 16,90 zł

Zestaw będzie zasilnay sprzętem, który już posiadam: beQuiet L7 430W

Czy wystarczy podłączenie wtyczki 6-pinowej? Sam nie pamiętam jaka tam jest wtyczka (zasilacza nie mam aktualnie w domu). Jak widzicie, nie wybrałem dedykowanej karty graficznej i póki co nie będę tego robił. Podałem ceny, ale nie proszę o opinię na temat opłacalności. Na pewno da się taniej, ja chcę natomaist wysokowydajny PC. Na płytę główną skusiłem się z powodu bardzo dobrych wyników recenzji, dobrego układu audio i karty WiFi oraz dobrej sekcji zasilania co prawdopodobnie umożliwi jakiś mały OC. Chcę, żeby komputer był cichy. 

Pozdrawiam

Szczerze mówiąc, płyta ASUS Z170 Pro Gaming, wiele się nie będzie różnić a portfel odczuje różnicę :slight_smile: Nie mniej, jak dla mnie to naprawdę godny sprzęt. Jeśli będziesz myślał o lepszym GPU, możesz rozważyć zasilacz o mocy ok 530W z certyfikatem 80+ :smiley:

Dzięki za uwagę, przejrzałem na szybko. Różnice być może nie były by dla mnie (przynajmniej na teraz) tak odczuwalne. Ogólnie mniejsza liczba złącz. Układ audio (na którym mi zależy) także chyba ten sam - SupremeFx to ponoć ALC1150. 

Co do zasilacza na pewno go zmienię na wyższy model jeśli dołożę grafikę. Pytanie - czy ten który wskazałem ma kompatybilną końcówkę ?

Szczerze mówiąc nie wiem ale jak znam Be Quiet! to powinien mieć ale głowy nie dam.

Według strony producenta ten zasilacz ma tylko 4pin EPS, natomiast żeby płyta nie była ograniczana to pasuje podłączyć do niej 8pin EPS, którego jak producent twierdzi ten zasilacz nie posiada.

No i jak wyżej - płyta to przesada. Wspomniany Z170 Pro Gaming wystarczy.

Pamięci weź sobie z niższymi radiatorami

https://www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-lpx-ddr4-2x8gb-3000mhz-cl15-cmk16gx4m2b3000c15-776617/

Zaoszczędzone pieniądze na płycie wrzuciłbym od razu w nowy zasilacz

https://www.morele.net/zasilacz-corsair-cx550m-550w-cp-9020102-eu-nastepca-cp-9020059-eu-855753/

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
to ta usługa.
Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
chłodzenie na procesor
http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu “kod promocyjny” należy wpisać
O44Y129AC8
i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz dodać do koszyka pendrive SanDisk Cruzer Fit 8GB
http://www.morele.net/pendrive-sandisk-cruzer-fit-8gb-usb-2-0-sdcz33-008g-b35-429628/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A
i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Muszę poprosić o przysłanie mi zdjęć tego zasilacza, wtedy będzie jasne jak jest z wtyczką. Niemniej jednak - czy podłączenie 6 pinów nie wystarczy? (tu link do komputronika, gdzie jest napisane “1x 6/8 PIN PEG” )

Dzięki za pozostałe uwagi, są sensowne. 

Pamięci, które zaproponowałeś nie znajdują się na liście oficjalnie wspieranych. Możesz się do tego odnieść? 

Chciałbym zapytać o usługę montażu - chciałem zrobić to samemu, obwiając się o jakość montażu morele. Nie wiem czy słusznie. Czy ktokolwiek może pokazać przykładowe zdjęcia jak radzą sobie w tej kwestii? Ciekawi mnie też np. kwestia montażu układów chłodzenia, dokładność samego montażu i pasty które stosują (czy na pewno stosują te, które zamawiamy czy używają tych dołączonych do chłodzenia?)

update:

faktycznie, na stronie producenta można otworzyć tabelę ze szczegółami technicznymi. jest “1x p4 4pin”

Złącze 6pin PEG służy do zasilania karty graficznej. Nie wsadzisz go w 8pin EPS, nawet fizycznie bolce nie będą pasować, a konkretnie te plastikowe ramki we wtyczce. Musiałbyś uszkodzić mechanicznie gniazdo płyty głównej, żeby 6pin tam wpiąć :wink:

Na listę oficjalnie wspieranych pamięci to nawet nie ma co patrzeć. Zazwyczaj na niej jest bardzo mało modeli, a tak naprawdę na danej płycie będzie działać 99% tego co się znajduje na rynku. Co więcej… Czasem się zdarza, że jakaś partia, która niby oficjalnie jest na liście wspieranych nie chce działać z daną wersją BIOS czy coś tego typu.

Wiesz zmontować zawsze też możesz sam i wziąć pendrive jako gratis :wink: Montaż jak to montaż, prędzej znajdziesz w sieci zdjęcia z nieudanych montaży niż z tych udanych. Jeśli się boisz, że nie zastosują kupionej przez Ciebie pasty to zawsze w komentarzu do zamówienia możesz o to szczególnie poprosić :wink:

@Ationx, @Pangrysdzięki za wyjaśnienie tematu. Rozejrzę się zatem za nowym zasilaczem (ten który podałes nie ma żadnych komentarzy na morele?) i przemyślę kwestię płyty. Zgarnę pewnie pendrive jako że złożenie PC to raczej rocket science nie jest :wink:

Proponuję wybrać jeden z nw. zasilaczy charakteryzują się one bardzo dobrym stosunkiem wydajności do ceny.

• Corsair VS series 450W (CP-9020096-EU), jedna linia +12V (34A), moc linii 408W (przy temp 0÷40°C), aktywny PFC1, firma powstania zasilacza (CWT) Channel Well Technology, certyfikat sprawności 80 PLUS (µ > 80%), (specyfikacja),gwarancja producenta 3 lata.

lub mocniejszy, ale droższy:

Thermaltake Smart SE 530M (SPS-0530MPCBEU), jedna linia +12V (41A), moc linii 492W (przy temp 0÷35°C), aktywny PFC1, firma powstania zasilacza (CWT) Channel Well Technology, semimodularny2, (specyfikacja), gwarancja producenta 3 lata

1 - Układ aktywnego PFC przydziela moc dynamicznie przez co, np. podczas startu komputera (kiedy to pobór mocy jest największy, szczególnie z linii 12V), w tym krytycznym momencie napięcia podawane są bez ich spadków co zapewnia poprawny start. Zdarza się bowiem, że zbyt słaby zasilacz nie jest w stanie podać mocy startowej komputerowi choć jest w stanie zasilić komputer w pracy ciągłej.

2 - Częściowo modularny, tylko część kabli nisko prądowych jest odpinana.

Przyjrzałem się jeszcze takiemu: Be Quiet! Pure Power BQT L8-CM-630W. Jest dwa razy droższy niż podane przez Ciebie alternatywy. Nie wyklucza go to jednak. Zasilacz ma być przede wszystkim cichy. Co do mocy jest to sprawa drugorzędna, ponieważ jak już wspomniałem - aktualnie nie będę wstawiał dedykowanej karty graficznej. A kiedy to zrobię - wątpię że będzie to potwór o dużym poborze mocy a raczej podstawowa karta nVidii (na pewno coś, co będzie działać dobrze pod linuksem).

CX550M to dość nowy zasilacz dlatego też nie ma komentarzy, ale wedle wszelakich testów jest to bardzo dobry produkt wart swojej ceny. No i 5 lat gwarancji piechotą nie chodzi, a sam serwis Corsaira to jeden z najlepszych wśród producentów elektroniki. Śmiało bierz i nie wybrzydzaj :wink:

Bardzo udana seria (cisza)

https://www.morele.net/zasilacz-corsair-cx650m-650w-cp-9020103-eu-nastepca-cp-9020060-eu-854414/

Wg informacji na morele, CX550M ma 7 lat gwarancji ( @Ationxwspomniałeś tu o 5), natomiast 650W ma 5 lat. Jak to w końcu jest?

Wydaje mi się, że morele mają błąd w opisie… Nawet na stronie Corsaira jest info o 5 latach gwarancji.

oba mają 5-cio letnią gwarancję

Z pięcioletnią gwarancją nw. zasilacz wyposażony w VRM DC-DC też jest godny polecenia: 

:heart: Cooler Master G550M, jedna linia +12V (42A), moc linii 504W (przy temp 0÷40°C), aktywny PFC1, firma powstania zasilacza (CWT) Channel Well Technology, certyfikat sprawności 80 PLUS Bronze (µ=81%÷85%), Haswell compatible2, semimodularny3, VRM DC-DC4, (specyfikacja), gwarancja producenta 5 lat.

1 - Układ aktywnego PFC przydziela moc dynamicznie przez co, np. podczas startu komputera (kiedy to pobór mocy jest największy, szczególnie z linii 12V), w tym krytycznym momencie napięcia podawane są bez ich spadków co zapewnia poprawny start. Zdarza się bowiem, że zbyt słaby zasilacz nie jest w stanie podać mocy startowej komputerowi choć jest w stanie zasilić komputer w pracy ciągłej.

2 - Haswell C6/C7 - wsparcie i praca z obciążeniem zerowym.

3 - Częściowo modularny, tylko część kabli nisko prądowych jest odpinana.

4 - Tylko linia +12 V jest bezpośrednio regulowana, linie o niższym napięciu uzyskuje się z tej linii za pomocą regulatorów VRM (Voltage Regulator Module, podobne jak w sekcji zasilania płyt głównych czy kart graficznych). Rozwiązanie to daje podobną stabilność, jak niezależna regulacja napięć

Pozostanę jednak przy wcześniej poleconym Corsair. 

Odnośnie zmian to wymienię jeszcze chłodzenie na Be Quiet! Shadow Rock Slim (BK010)

Aktualnie koszyk wygląda tak: https://www.morele.net/inventory/info/muOHwO/

Hmm… skoro bierzesz taką płytę to czemu by nie wykorzystać jej maksymalnych częstotliwości pracy?

https://www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-lpx-ddr4-2x8gb-3466mhz-cl16-cmk16gx4m2b3466c16-839280/

200zł drożej niż 3000mhz, ale przy takiej kwocie to pikuś.

Będzie wtedy pracować na 3400Mhz? Zastanawiam się, czy ma to sens. Może link do testów?

Dokładnie na 3466mhz bo taką częstotliwość obsługuje płyta.