W niedalekiej przeszłości pewni dobrzy ludzie ( goldeneye456 oraz Atronics , pozdrawiam :mrgreen:) z tego forum pomogli mi sklecić mojego PCta, jednak idąc z duchem czasu i next-current gen’em stwierdziłem, że czas na mały (albo nie mały) upgrade. Tyle słowem wstępu - do sedna!
Otóż w moich planach jest dodanie kolejnych 8GB RAMu (Crucial Ballistix - łącznie da to 16GB), drugiej karty graficznej MSi Radeon R9 280X do Crossfire oraz zmiana PSU na mocniejszy.
I tu pojawiają się pytania:
1. Jak moje MOBO (Gigabyte GA-Z97-HD3) poradzi sobie z Crossfire. Pamiętam, że bodajże daje mi ona możliwość rozbudowy - wolę się upewnić czy będzie w porządku z tym co ja chcę zrobić. :mrgreen:
2. Jaką moc (750W? 800W? 850W?) musi mieć zasilacz aby, no cóż, zasilić taki sprzęt (TDP procesora 84W [intel i5-4590]). Chciałbym aby miał zapas coby się nie dławił za bardzo (ale też nie za dużo - większej rozbudowy nie będzie :mrgreen:).
To tyle, krótko i zwięźle, dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi.
możliwość jest tylko czy to jest opłacalne ja bym tutaj pomyślał o jednej a mocnej karcie graficznej, bo jak nie spojrzeć to i tak koszta i tak koszta tylko opłacalność i użytkowanie może być istotną zmianą
tak na marginesie byłem ciekaw kiedy zajrzysz w mój temat :mrgreen: Ale do rzeczy. Jestem bardziej skłonny ku dodaniu drugiej karty w Crossfire, ponieważ nawet gdybym obecną kartę sprzedał i zakupił jedną mocną to miałbym do wyboru R9 290X bądź GTX970. Tym razem nie chcę szaleć z budżetem, więc pozostańmy w zakresie 2x R9 280X
Skoro już wiem, że MOBO jest w porządku (przyznaje bez bicia mogłem to wygooglować, ale wolałem spytać specjalistów ) to pozostaje pytanie jaką moc musi mieć zasilacz. Kalkulatory mówią że cały PC około 620W, benchmarki, że same karty to 630W. Brać 850W i się nie bawić w wybieranie na styk?
Edit: Co do zasilaczy, skoro już wymieniam to zdecydowanie wolałbym coś modularnego (fully-modular) i tacy dwaj pierwsi koledzy z brzegu to SeaSonic M12II Evo AM2 oraz BeQuiet! Power Zone BN212 (oba 850W), jeżeli można prosić, to proszę o ocenę czy są dobre i czy można któryś z nich brać
Wydaje mi się, że jestem na tyle rozgarnięty, że jestem w stanie kupić drugą taką sama kartę grafiki
Co do zasilaczy, to własnie nie mogłem się zdecydować (a zwykle jak nie mogę się zdecydować to czytam opinie, no ale w przypadku obu tych zasilaczy jest ich mało), niby i SeaSonic i BeQuiet sprawdzone i renomowane, ale warto mieć opinię kogoś kto ma pojęcie większe niż ja
No dobra, wątpliwości rozwiane, w takim razie ponownie wielkie dzięki za pomoc Atronics
Edit: Co do obrazka widzę, że tez skorzystałeś ze stronki ocholic.ch? Właśnie z ich testów wywnioskowałem, że mi się bardziej opłaca Crossfire
w sumie to mam jeszcze jedno, ostatnie już pytanko Moje MOBO ma jeden slot PCIe 3.0 16x i jeden slot PCIe 2.0 16x (4x). Nie wiem jak to z tym jest, ale nie zaboli mnie to pod względem wydajności? Niby Gigabyte się chwali wsparciem dla Crossfire Technology, ale jak to jest?
Edit: Muszę przestać być taki leniwy, bo w ten sposób zadaje głupie pytania :? Już wiem, że PCI jest kompatybilne wstecz, miałem wątpliwość, ponieważ kiedyś czytałem, że zmniejsza to wydajność czy coś w tym stylu.
No nic, teraz już definitywnie wszystko wiem :mrgreen: