Zastanawiam się ostatnio nad odblokowaniem bootloadera w moim Mi5 i wgraniem na czysto MIUI Polska. Sęk w tym, że według znanych mi poradników, potrzebna jest do tego aplikacja od Xiaomi w formacie EXE… Czy istnieje możliwość odblokowania bez posiadania Windowsa na kompie? Tak się składa, że do dyspozycji mam tylko i wyłącznie PC z Linuksem, a domyślam się, że ten cały Mi Flash Unlock Tool pod WINE/VB raczej mi nie ruszy. Już kij z tym, że musiałbym wyłożyć jakieś 5 stówek na licencję Windows… Mam sformatować dysk w kompie i postawić nowy system tylko po to, aby móc odblokować bootloader w telefonie? No bez jaj… Ktoś ma jakiś pomysł, jak bym mógł to zrobić pod Linuksem?
to tylko Twoje domysły. Najprościej będzie jak to sprawdzisz.
-
Pokaż link do przykładowego poradnika (najlepiej po polsku).
-
Nie da się tego uruchomić na testowej wersji Windowsa zainstalowanej pod VirtualBox/Vmware?
Poradnik: https://miuipolska.pl/forum/topic/9218-odblokowywanie-bootloadera-w-urządzeniach-xiaomi-poradnik/
Zainstalowałem na kompie WINE, odpaliłem tego ichniejszego exe “na sucho” i niby działa (w sensie: aplikacja się uruchamia)… Teraz chyba pozostaje mi czekać na potwierdzenie ze strony Xiaomi (ponoć ok. 10 dni) i dalej się okaże… Jeśli WINE/VB nie dadzą rady, to chyba będę musiał się udać do kogoś, kto ma Windowsa - trudno się mówi.
Czy ten program korzysta z portów USB? Wine nie obsługuje portów USB.
Ja bym nie flashował przy użyciu Wine, nie wiadomo jak zadziała aplikacja w takim srodowisku.
Co do Windowsa, nie musisz wydawać zaraz 500 zł masz przecież do dysppzycji Window 7, 8 lub 10 Enterprise na licncji trial.
Bootloader odblokowany - VB + jakiś testowy obraz Win7 znaleziony w necie dał radę. Zaraz mu wgram polski soft, to już bez większych problemów powinno zatrybić.
EDIT: Właśnie wgrywam MIUI Polska (pod tym samym zwirtualizowanym Windowsem) i niby się flashuje, dobiło do 100% i od ok. dwóch godzin mam tylko “Device is busy” i nic konkretnego się nie dzieje… Ktokolwiek wie, jak długo może to jeszcze zająć?
EDIT2: Pod Windą mi się tak flashowało aż… Padła bateria w telefonie o_O Ale nic to, naładowałem, podłączyłem ponownie do kompa i wgrałem ROM, tym razem już z poziomu Linuksa i tutaj poszło bezproblemowo - w sumie powinienem był tak od razu, oszczędził bym sobie nerwów i czasu…
Podsumowując:
- Windows jest konieczny jedynie do odblokowania bootloadera w Xiaomi; starczy odpowiednio skonfigurowana maszyna wirtualna.
- Flashować na odblokowanym bootloaderze da się z poziomu Linuksa i chyba nawet lepiej to wychodzi (choć możliwe, że to wina VB).
- MAM już wgrany na czysto MIUI Polska - na ten moment do szczęścia nie trzeba mi nic więcej.
- Z mojej strony temat uważam za wyczerpany, chyba można zamknąć.