[SOLVED] XIAOMI - Odblokowanie bootloadera pod GNU/Linuksem

Zastanawiam się ostatnio nad odblokowaniem bootloadera w moim Mi5 i wgraniem na czysto MIUI Polska. Sęk w tym, że według znanych mi poradników, potrzebna jest do tego aplikacja od Xiaomi w formacie EXE… Czy istnieje możliwość odblokowania bez posiadania Windowsa na kompie? Tak się składa, że do dyspozycji mam tylko i wyłącznie PC z Linuksem, a domyślam się, że ten cały Mi Flash Unlock Tool pod WINE/VB raczej mi nie ruszy. Już kij z tym, że musiałbym wyłożyć jakieś 5 stówek na licencję Windows… Mam sformatować dysk w kompie i postawić nowy system tylko po to, aby móc odblokować bootloader w telefonie? No bez jaj… Ktoś ma jakiś pomysł, jak bym mógł to zrobić pod Linuksem?

to tylko Twoje domysły. Najprościej będzie jak to sprawdzisz.

1. Pokaż link do przykładowego poradnika (najlepiej po polsku).

2. Nie da się tego uruchomić na testowej wersji Windowsa zainstalowanej pod VirtualBox/Vmware?

Poradnik: https://miuipolska.pl/forum/topic/9218-odblokowywanie-bootloadera-w-urządzeniach-xiaomi-poradnik/

Zainstalowałem na kompie WINE, odpaliłem tego ichniejszego exe “na sucho” i niby działa (w sensie: aplikacja się uruchamia)… Teraz chyba pozostaje mi czekać na potwierdzenie ze strony Xiaomi (ponoć ok. 10 dni) i dalej się okaże… Jeśli WINE/VB nie dadzą rady, to chyba będę musiał się udać do kogoś, kto ma Windowsa - trudno się mówi.

Czy ten program korzysta z portów USB? Wine nie obsługuje portów USB.

Ja bym nie flashował przy użyciu Wine, nie wiadomo jak zadziała aplikacja w takim srodowisku.

Co do Windowsa, nie musisz wydawać zaraz 500 zł masz przecież do dysppzycji Window 7, 8 lub 10 Enterprise na licncji trial.

Bootloader odblokowany - VB + jakiś testowy obraz Win7 znaleziony w necie dał radę. Zaraz mu wgram polski soft, to już bez większych problemów powinno zatrybić.

EDIT: Właśnie wgrywam MIUI Polska (pod tym samym zwirtualizowanym Windowsem) i niby się flashuje, dobiło do 100% i od ok. dwóch godzin mam tylko “Device is busy” i nic konkretnego się nie dzieje… Ktokolwiek wie, jak długo może to jeszcze zająć?

EDIT2: Pod Windą mi się tak flashowało aż… Padła bateria w telefonie o_O Ale nic to, naładowałem, podłączyłem ponownie do kompa i wgrałem ROM, tym razem już z poziomu Linuksa i tutaj poszło bezproblemowo - w sumie powinienem był tak od razu, oszczędził bym sobie nerwów i czasu…

Podsumowując:

• Windows jest konieczny jedynie do odblokowania bootloadera w Xiaomi; starczy odpowiednio skonfigurowana maszyna wirtualna.
  • Flashować na odblokowanym bootloaderze da się z poziomu Linuksa i chyba nawet lepiej to wychodzi (choć możliwe, że to wina VB).
  • MAM już wgrany na czysto MIUI Polska - na ten moment do szczęścia nie trzeba mi nic więcej.
  • Z mojej strony temat uważam za wyczerpany, chyba można zamknąć.