Zakupiłem jakiś tandetny smartwatch. Początkowo przeoczyłem zapytanie o uprawnienia do wykonywania połączeń, ponieważ wspomniana apka prosiła o nadanie różnych uprawnień w ciągu. Usunąłem cache i dane apki. Teraz nie przyznaję wspomnianego uprawnienia, a program nie widzi urządzeń Bluetooth.
Po co jej te uprawnienie?
Czy znacie jakąś apkę, z którą nie byłoby problemu?
Jak wrócę do domu, to podam model zegarka.
Wyświetlanie kto dzwoni oraz ostatnich połączeń.
Wejdź w ustawienia, potem aplikacje, potem wybierz tą, co trzeba, uprawnienia i włącz, co trzeba.
Ja kojarzyłem, że skoro chce uprawnień do wykonywania połączeń i zarządzania nimi, to może mi naliczyć opłaty, wybierając jakiś zagraniczny numer. Więc nie jest tak? Dla jasności, model to: Retoo E744. Jakby ktoś mógł ewentualnie polecić inną apkę. W każdym razie, to jest to chyba błąd w programie, że bez tych uprawnień nie wykrywa urządzeń w pobliżu.
Dobrze kojarzyłeś.
Jeśli aplikacja na Androida, otrzyma uprawnienia do wykonywania połączeń (**CALL_PHONE**
) to:
Ma techniczną możliwość inicjowania połączeń.
Ale jest to zakazane przez Google Play.
Takie działania są monitorowane i nie mogą być przeprowadzane w ukryciu lub bez uzasadnienia. Każde działanie budzące podejrzenia (np. inicjowanie połączeń bez wiedzy użytkownika) może skutkować usunięciem aplikacji z Google Play.
W praktyce można napisać taka złośliwą apkę. Dlatego pobieranie apek nie z Google Play jest takie ryzykowne.
Są oczywiście aplikacje które mogą korzystać z (**CALL_PHONE**
) do połączeń np: Aplikacje SOS, alarmowe i jakieś tam specjalistyczne.
Zegarek ma pewnie możliwość dzwonię ja. Skoro to aplikacja producencka, to ok.
Oki. Nadałem uprawnienia, sparowałem i odebrałem uprawnienia po sparowaniu. Uciążliwa może być konieczność ponownego parowania, np. po wyczerpaniu baterii, ale już trudno. Po prostu apka jest popsuta, ale chyba muszę z tym żyć. Temat do zamknięcia, chyba że ktoś zna jakieś alternatywy?
Żyć bez stresu na wyciek danych, bez pilnowania ładowania (10 lat bateria) i mieć sprzęt markowy który nie budzi złośliwego uśmiechu na ustach
Liczy on kroki? Sprawdza jakość snu? Chyba nie. Jednak kawał przedni. Temat chyba do zamknięcia.