Sony Vaio- powolna praca i problem z wejściem do Biosu

Witam! Mam nadzieję, że w odpowiedniej zakładce utworzyłem ten temat, otóż moja mama ma laptopa Sony Vaio VGN-FW41E (http://www.sony.pl/product/vn-fw-series/vgn-fw41e-h) i mam problem z wejściem do Biosu. Podczas uruchamiania systemu pojawia się tylko biały napis Vaio na czarnym tle, a następnie się ładuje system, nie ma wcześniej żadnych informacji na temat ramu, procesora, ani nie jest napisane Press Del to enter setup tak jak mam na komputerze, nie wiem co wcisnąć aby wejść do Biosu, wciskam F2 podczas uruchamiania to wchodzi ale bios jest bardzo ubogi, mogę zmienić datę, czas ustawić hasło, i bootowanie ustawić i to wszystko. O co chodzi? Chciałbym pogrzebać w biosie ponieważ laptop długo się włącza, około 4 minut, nie wiem czy to ma coś wspólnego z biosem, ale może coś jest poprzestawiane, czy co. Laptop ma 2Ghz procka, 4GB ramu i graficzną 512MB ati radeona, a włącza się około 4 minut, przy czym mój komputer ma 2,6 GHz procka, 2gb ramu i 256 mb graficzna geforce 8600gt i włącza mi się w 1 minutę i 30 sekund, różnica bardzo dużo, a to strasznie denerwujące jest takie długie włączanie laptopa. To jak z tym biosem, jak w niego wejść? Pomoże ktoś?

Przecież już wszedłeś do biosu - więc już wiesz że długi czas ładowania nie zależy od ustawień tam poczynionych. Problemów należy szukać raczej po stronie systemu operacyjnego (lub dysku).

Wkleiłem logi, wszystko w porządku niby, a dysk twardy jest sprawny. A do biosu to tylko tego ubogiego, gdzieś czytałem, że laptopy mają 2 biosy…? No a ja wszedłem do biosu gdzie nic praktycznie nie ma bootowanie i to wszystko praktycznie.

Laptopowe BIOSy są ubogie. Spróbuj znaleźć skrót klawiszowy aby odblokować więcej funkcji.

Co do tematu - zrób format dysku.

Właśnie był robiony format, i nic, dalej wolno się włącza, aktualnie jedna gra jest zainstalowana, skype, gg i sterowniki i ccleaner anty wir, i chyba to wszystko. Mnie to dziwi dlaczego tak wolno chodzi ten laptop.

w laptopach Sony z tego co pamiętam (bo dawno w BIOS nie byłem) po wejściu już do BIOSu (F2 gdy widać napis VAIO) można włączyć tzw advanced mode, zobacz czy tam gdzieś w biosie nie pisze Advanced mode - i tu klawisz, wtedy zobaczysz więcej opcji.

Z góry jednak mówię, że to nie wina biosu a zarządzania procesorem, które standardowo w laptopach zaniża użycie CPU do ok 900mhz (dzięki czemu jest ciszej i dłużej bateria chodzi), ustaw sobie plan zasilania na maksymalna wydajność, powinno dać coś, skoro zrobiłeś już format.

AV jaki wgrany?

bo AV dość często przyczyniają się do zamulenia? jak był bez AV to też tak chodził?

Robiłeś format z czystej płyty Windows nie z recovery?

jaki Windows?

Windows vista home, AV- co to jest? :smiley: A był z recovery wgrywany a później format bo coś nie chodziło za 1 razem (ja nic nie robiłem, ani formata ani recovery).

AV czyli program antywirusowy. Co do długiego uruchamiania sprawdź ile programów startuje razem z systemem.

GData Antiwirus, programy, to ustawiłem tylko te co są potrzebne, sterowniki, gg i skype wyłączony.

aaron92 ,

Zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.

I co nikt nie wie o co chodzi? =/

Dodane 10.02.2012 (Pt) 18:16

A powiecie czy instalować firewalla jakiegoś (i jakiego) na laptopa czy zostawić tą zaporę systemową co jest w Viscie? Czy ta zapora w Viscie jest skuteczna to nie wiem, nic nie wyskakuje, a pamiętam, że jak miałem ZoneAlarm to często coś wyskakiwało.

GData i wszystko jasne- zmień na coś lżejszego to będzie szybciej chodził komputer.

Firewall Windows Visty jest dobry dla zwykłego użytkownika, nic nie wyskakuje bo zapora ma tylko moduł automatyczny- sama sobie ustawia wszystko, pyta tylko przy 1szym uruchomieniu programu i to też nie zawsze (zależy od programu).

Do skutecznej ochrony w domu Windows Firewall + jakiś lekki av jest wystarczający (niektórzy mogą się obyć nawet bez av ale Zwykły user raczej go powinien mieć).

Ustawiłeś plan zasilania na max wydajność? ostrzegam ponownie, że laptop szybciej się nagrzeje- wentylatory głośniej będą chodzić i częściej ale coś za coś.

zamiast zamknij użyj hibernacji (dostępna w menu start/ strzałka przy opcjach zamykania / hibernacja ).

Hibernacja zapisuje stan komputera i po ponownym włączeniu odczytuje ten zapis: wszystko masz tak jak zostawisz np otwarte programy, okna etc.

Hibernacja jest szybsza od zamknij, sam korzystam z niej od kilku lat już zamiast zamknij…

Acha, dobra, dzięki za porady, na razie mama wykupiła tą licencję, jeśli się skończy to na pewno zmienię na inny anty wirek, ale nie wiem na jaki. Ja na komputerze mam Avast i sobie radzi, nie przymula kompa ani nic. Jakieś propozycje na av?

lekki jest microsoft security essentials, całkiem dobry, avast też może być…

Witam, to znowu ja, nie widzę sensu zakładania nowego tematu więc tutaj napiszę o co chodzi. Mam pytanie. A mianowicie, byłem w sklepie gdzie został zakupiony ten właśnie laptop, o którym mowa powyżej (http://www.sony.pl/product/vn-fw-series/vgn-fw41e-h) i pytałem się gościa o co chodzi, dlaczego on się włącza 4 minuty i że było wgrywane od nowa system z płyt co on dał i ogólnie format też był robiony i wgrywany system na czysto i nic i dalej 4 min się włącza, a on odpowiedział, że to wszystko wina Windowsa Visty. Czy to możliwe? Powiedział, że trzabyło by wykupić u nich jakiś upgrade do systemu Win 7 i będzie śmigać jak ta lala (koszt 279zl jakoś tak mówił). To jak z tą Vistą, to przez nią?

Vistę też można “ujarzmić”. Masz zainstalowane wszystkie aktualizacje z Windows Update, łącznie z Service Packami? Zainstaluj CCleaner. Zakładka Rejestr i klikasz Skanuj by znaleźć problemy, a po zakończonym skanie Napraw zaznaczone problemy. Następnie przejdź do zakładki Narzędzia, Autostart i kliknij Zapis do pliku tekstowego. Jego zawartość umieść nam na forum i doradzimy co wywalić z autostartu.

Nie aktualizacji nie instalowałem, mamie przeszkadzało jak się akutalizowało przed 2 h.

Dodane 23.02.2012 (Cz) 18:28

Nie aktualizacji nie instalowałem, mamie przeszkadzało jak się akutalizowało przed 2 h.

Zaktualizuj system, uporządkuj autostart, przeczyść dysk np. CCleanerem, zrób defragmentację dysku.

długi start Windows nie bierze się z niczego: możliwe przyczyny:

1. plan zasilania ustawiony na zbalansowany lub oszczędzanie energii (dzięki temu laptop chodzi cicho ale kosztem wydajności)

2. dużo programów ładujących się wraz z komputerem.

3. zamiast zamknij użyj hibernacji: rusza szybciej do tego nie trzeba zamykać wszystkiego- po ponownym włączeniu będzie tak jak były podczas hibernowania.

4. możliwy jest teoretycznie problem z dyskiem twardym: wchodzisz do komputer/ ppm na ikone dysku c, właściwości, zakładka narzędzia, sprawdź dysk w poszukiwaniu błędów.

Włączyłem aktualizacje, CC cleanerem usunąłem problemy z rejestru.

A tutaj autostar z CC cleanera:

http://wklej.org/id/695249/