Po włączeniu karty sieciowej widoczne są dostępne sieci bezprzewodowe.
Po wybraniu sieci domowej nie pojawia się monit o hasło i połączenie nie jest nawiązywane (kominukat: Połączanie nie powiodło się).
Nieaktywna opcja Odinstaluj i Właściwości (w oknie Właściwości połączenie sieci bezprzewodowej).
Podczas instalacji najnowszych sterowników do karty WiFi pojawia się monit iż nie mam możliwości dostępu do modyfikacji i zmiany (chociaż jestem zalogowanym jako administrator).
W przypadku Windows’a 8 nie jest potrzebne instalowanie sterowników zewnętrznych. To system (lub opcja Windows Update) powinien zainstalować swoje.
Radzę w Menadżerze Urządzeń odinstalować pozycję sterownika WiFi, zrestartować komputer i poczekać na komunikat systemu lub “ręcznie” przejść do opcji Windows Update i poszukać aktualizacji krytycznych i opcjonalnych. Mogą się tam znaleźć prawidłowe sterowniki karty WiFi.
Niestety, także opcja Odinstaluj nie działa prawidłowo _(_pojawia się na chwilę okno odistalowania i znaika - sterownik jednak nadal pozostaje, nawet po restaracie komputera).
Udało się odinstalować i ponownie zainstalować sterownik do karty WIFI. Niestey w w Menadżerze Urządzeń widnieje brak sterownika do kontrolera sieci. Z rozmachu niechcący usunąłem kartę sieciową (przewodową). Nie widzę połączenia WiFi.
Odświeżanie systemu Windows 8 (taki wyżej podałeś!) nie usuwa plików użytkownika! Jest to odświeżanie komputera bez utraty plików i może przywrócić prawidłowe sterowniki kart sieciowych.
Zresztą naprawa systemu Windows 7 przez nadpisanie z płyty CD również nie usuwa danych użytkownika.
Pomogło Dzięki JNJN oraz Poraj. Dodam że powyższe kroki realizowałem w trybie awaryjnym sytemu Windows (w normalnym trybie nie mogłem zainstalować sterowników).
Do pełni szczęścia brakuje mi jeszcze połączenia przewodowego, którego nie mam obecnie (brak ikony w Panel sterowania\Sieć i Internet\Połączenia sieciowe).