Sony VAIO VPCEB3M1E nie ładuje się system, w czym problem?

Witam,
Mam problem z laptopem w/w. Gdy go uruchamiam raz mam czarny ekran raz pokaże się logo VAIO i się laptop wyłącza. Ale gdy zaskoczy to ekran cały czas stoi na ładowaniu systemu. Próbowałem zrobić format ale po włożeniu płyty i załadowaniu się plików ekran robi się czarny i nie przechodzi dalej. Co do dysku 100% sprawdzony, laptop uprzednio wyczyszczony i poszła nowa pasta termoprzewodząca, pamięć RAM również sprawdzona, klawiatura nie działa ale wpięta zewnętrzna na usb. Wyjaśni mi ktoś co jest na rzeczy?

Temat się sam rozwiązał laptop obsługuje maks sata I a ja włożyłem dysk sata II. Pytanie czy dysk SSD na sata I coś wgl da?

Przecież SATA jest wstecznie kompatybilna, jedynym problemem są Twoje ustawienia w BIOS tutaj.
Próbuj uruchomić jakiegoś linux’a live z pendrive tak na wszelki wypadek.

BTW: nie wydaje mi się aby maks. był tylko SATA1 skoro wcześniejsze EB2 miały już SATA2.

TYP TWARDEGO DYSKU
Serial ATA
POJEMNOŚĆ TWARDEGO DYSKU (GB)
500 GB
SZYBKOŚĆ TWARDEGO DYSKU (OBR./MIN)
5400

No i? SATA2 to nadal SATA.
Zobacz sobie specyfikację domyślnego HDD - będzie SATA 2.

No to co jest grane, nie chce wgl się załadować na nim system, a instalacja systemu stoi na ładowaniu microsoft corporation —>. W biosie nie ma nic żeby przełączyć na ahci, wiec w czym problem…

Bios w VAIO sam powinien wykryć zmianę na AHCI.
Uruchamiałeś laptop z linuxa na USB/DVD? działa wszystko.
Jaki Windows instalujesz? płytka na innym pc działa?

płytka działa na innym, próbowałem win10 z pendrive zainstalować ale dzieje się to samo

Próbuj zainstalować Windows7. Pod taki system był robiony laptop i taki mieć powinien.
Odpal też linux’a live żeby sprawdzić czy sprzęt działa.

Moge na pena wrzucić antiX-17_x64-base? I co odpalić go z dyskiem czy bez dysku?

z dyskiem włożonym oczywiście.
Możesz włożyć tylko zamontuj iso na pen zgodnie ze sztuką. Boot z USB podajże F11

Po menu ładowania zostaje czarny ekran z migającym wskaźnikiem, bez podłączonego dysku:

Podpiąłem dysk i dalej jest to samo najpierw ładuje:

Potem dalej się ładuje:

I na końcu wyskakuje tym razem nie migający znacznik:

I tak stoi cały czas.

Nie każdy linux jest przez Vaio poprawnie wspierany, polecam Ubuntu z Unity do testów a nie jakieś dziwne dystrybucje, które mają problemy z grafiką w lapkach Sony i takie są tego objawy.

PS: używaj funkcji odpowiedz bo wtedy są powiadomienia w profilu.