Witam. Z programowaniem miałem mało do czynienia, na jutro muszę dokończyć zadanie, które mieliśmy na lekcji, jest to coś z sortowaniem bąbelkowym, proszę was o pomoc, tutaj jest kod co udało się zrobić na lekcji:
using System;
using System.Collections.Generic;
using System.Linq;
using System.Text;
namespace ConsoleApplication1
{
class Program
{
static void Main(string[] args)
{
int roz;
double pom;
Console.WriteLine("Podaj ile elementów chcesz wyświetlić");
roz = Convert.ToInt32(Console.ReadLine());
double[] A = new double[roz];
for (int i = 0; i < roz; i++)
{
Console.WriteLine("Podaj " + (i + 1) + "." + " element");
A[i] = Convert.ToDouble(Console.ReadLine());
}
for (int i = 0; i < roz; i++)
{
if (A[i + 1] < A[i])
pom = A[i];
A[i] = A[i + 1];
pom = A[i+1] ;
}
for (int j = 0; j < roz - 1; j++) ;
}
}
}
mam dokończyć w ten sposób aby program posortował i wyświetlił wprowadzone liczby
chciałbym to jakoś zrozumieć, więc gdyby ktoś jeszcze opisał co zrobił dodatkowo, wielkie dzięki
… więc napisz, czego nie rozumiesz i/lub co nie działa tak, jak byś chciał, a ktoś na pewno cię nakieruje. W ten sposób zrozumiesz zagadnienie lepiej, niż gdyby ktoś dał ci gotową implementację. Poza tym “dawanie ryby”, jeśli chodzi o zadania domowe, jest sprzeczne z regulaminem działu.
Jak można zobaczyć tu ten algorytm ma dwie zagnieżdżone pętle, czego u ciebie nie ma, więc nie będzie działał. Przejrzyj tę stronę, w oparciu o nią napiszesz to bez problemu.
domek2009 , na forum używamy polskich znaków (ż, ł, ć, ś, ą itp.). Proszę wyedytować swoje posty i poprawić co trzeba. Niezastosowanie się do prośby będzie skutkowało przeniesieniem tematu do śmietnika.
Z postawą “nauczcie mnie”, to daleko nie zajdziesz. Dostałeś b. dobry materiał z przykładami kodu w linku wyżej, ale to zlałeś.
Podany przez Ciebie fragment kodu odpowiada za w sumie nic, jest błędny i to co zwróci zależy od danych wejściowych, daleko temu do sortowania.
Musisz mieć dwie pętle zagnieżdżone. Pętla wewnętrzna odpowiadać ma za to, by w przypadku gdy następuje zaburzenie porządku sortowania zamienić ze sobą sąsiadujące elementy. W ten sposób n-ta iteracja przesunie liczbę max/min na n-ta pozycję. Ponieważ wykonanie k z n kroków powoduje, że k liczb jest posortowanych zewnętrzna pętla ma za zadanie skracać rozważany podciąg o 1.