Sortowanie tablic i polskie znaki

Witam serdecznie,

mam tablicę w sesji z różnymi wyrazami (przykładowo zaczynającymi się na a,b,ć,l,m,ł).

daje polecenie do posortowania takiej tablicy:

asort($_SESSION[‘sesja’]);

wynikiem takiej funkcji jest:

a

b

l

m

ć

ł

nie wiem czemu, ale polskie znaczki idą na koniec :confused:

Serwer stoi na Linuxie na PHP 5…

Wiecie może co jest nie tak?

Łukasz

Proponuję zajrzeć do manuala funkcji sort(), przyjrzeć się drugiemu argumentowi, zwłaszcza SORT_LOCALE_STRING szczególnie po poprawnym ustawieniu tzw. locali

próbowałem to, ale niestety nie pomogło :frowning: konto hostingowe mam na dreamhoście…

Na windowsie setlocale nie działa tak jak powinno, na linuxie setlocale, iconv też nie zawsze tak jak trzeba.

Spróbuj tej funkcji do sortowania albo dostosuj do swoich potrzeb:

function sort_pl($array)

{ 

$arr1 = array('a'=>'a!', 'c'=>'c!', 'e'=>'e!', 'l'=>'l!', 'n'=>'n!', 'o'=>'o!', 's'=>'s!', 'z'=>'z!', 'A'=>'A!', 'C'=>'C!', 'E'=>'E!', 'L'=>'L!', 'N'=>'N!', 'O'=>'O!', 'S'=>'S!', 'Z'=>'Z!'); 

$arr2 = array('ą'=>'a^', 'ć'=>'c^', 'ę'=>'e^', 'ł'=>'l^', 'ń'=>'n^', 'ó'=>'o^', 'ś'=>'s^', 'ź'=>'z$', 'ż' =>'z^','Ą'=>'A^', 'Ć'=>'C^', 'Ę'=>'E^', 'Ł'=>'L^', 'Ń'=>'N^', 'Ó'=>'O^', 'Ś'=>'S^', 'Ź'=>'Z$', 'Ż'=>'Z^');

// zamienia litery, które mogą być z ogonkami na "litera!"

foreach ($array as $k=>$v) $array[$k] = str_replace(array_keys($arr1), array_values($arr1), $v);

// zamienia litery z ogonkami na "litera^" lub "litera$"

foreach ($array as $k=>$v) $array[$k] = str_replace(array_keys($arr2), array_values($arr2), $v); 

/* znaki zamieniane są po to, żeby była ta sama ilość znaków i właściwie sortowało, 

* np: acki, ącki => a!cki, a^cki) (kolejność znaków: !, $, ^, a, b, c...)

*/

sort($array); // sortuje 

//wymienia klucze z wartościami w tablicach

$arr1 = array_flip($arr1);

$arr2 = array_flip($arr2);

// przywraca właściwe litery

foreach ($array as $k=>$v) $array[$k] = str_replace(array_keys($arr1), array_values($arr1), $v); 

foreach ($array as $k=>$v) $array[$k] = str_replace(array_keys($arr2), array_values($arr2), $v); 

// zwraca posortowaną tablicę

return $array;

}

$tab = array( "ąćki", "śliski aą", "acki", "elegancki", "śliski aa", "ącki", "aćki");

$tab = sort_pl($tab);

print_r($tab);