Sortowanie wg daty w excelu

Witam, mam następujący problem. Mam w excelu dane dotyczące umów i ich końca ważności. i w kolumnie daty ważności chciałbym posortować od tej która upływa niebawem do tej która obowiązuje najdłużej. Nie mogę sobie z tym poradzić. Prosze o pomoc.

Zaznaczasz tabelę z danymi. Menu Dane -> Sortuj i tam wybierasz kolumnę z datą oraz zaznaczasz czy sortowanie ma byc przeprowadzone rosnąco czy malejąco

mam excela 2007 i nie wiem gdzie robie błąd. W komórkach jest ustawione zamiast Ogólne na data wiec teoretycznie powinien odczytywać jako date, jak zaznacze np. rosnąco to sortuje od dnia a nie czyli wszystkie 01 po kolei a nie datami

Czyli mam rozumieć, że chcesz posortować kolumnę np. D według daty zachowując przy tym indeks (ID) 1,2.3… dobrze zrozumiałem ?? bo w ostatnim poście troche jest niejasno opisane.

Tak, mam 4 kolumny. w kolumnie D są daty w formacie dd.mm.rrrr i chce posortowac wg dat od najbliższej do najdalszej.

Zaznacz całą tabelę np od A do D, istotne jest żeby w skład zaznaczenia wchodziły wszystkie dane.

Zaznacz kolumny od A do D, wybierz menu Dane -> sortuj -> później ustawiasz sortowanie najpierw wg. kolumny D -> następnie klikasz Dodaj poziom -> …i dodajesz następną regułę tym razem według kolumny A (zakładam że w tej kolumnie masz ID).

Póżniej zaznacz kolumnę A i kliknij na ikonę “sortuj od najmniejszych do największych”, innego sposobu na chwile obecną nie widze, jeszcze jedna ważna sprawa całą tą operację zrób na kopii, przenieś tabelę do innego skoroszytu odpowiednio ją nazywając. Jeżeli wpadniej na jakiś bardziej przyjazny sposób posortowania tego z zachowaniem indeksu to daj znać.

Powodzenia.

PS. Troche też zagmatwałem ale robione to było na szybko, przepraszam.

nie do końca działa, spróbuje zmienić format dat na rrrr-mm-dd i moze jakos sie uda. dzieki. temat uwazam za zamkniety