Sosnowiec tworzy enklawowe/ekslawowe ulice w innych miastach?

Mapy Google

obraz

Aleja Korfantego już jest niby na miejscu, podobnie z ulicą Grażyńskiego.

Na pamiątkę:

1 polubienie

Się obudziłeś. Na Śląsku co drugie miasto ma ulicę czy Aleję Korfantego. Sam byłem na Korfantego w Katowicach, Cieszynie czy Gliwicach.

Mi chodzi o bug z street view, zgłupiało z ulicą Morcinka, a niby można zgłosić jedynie twarz lub numery wozu do zamazania.

W życiu bym nie wyłapał z Twojego posta, że chodzi o zamazaną tabliczkę na budynku, którą i tak widać na innym widoku…

Tia… Dawaj dalej łapkę w dół, a ja dalej nie rozumiem o co Ci chodzi, bo nic nie wyjaśniłeś.

Chodzi tylko o tę małą planszę co źle zaczytuje miasto z bazy. Nikt nie kazał otwierać tego w aplikacji “mapy Google”.

Google od tak zrobiło enklawę i nawet nie uruchomiło przystanków “strefowych”.

Tak to jest jak się wklejka randomowe obrazki z map Google i nie wyjaśnia dokładnie kontekstu. Otwieralem na telefonie, a tu nie mam tabliczki.

BTW. Może Sosnowiec ma w Katowicach swoją Ambasadę?

Chyba podpadłeś Sosnowczanom, bo podobno Sosnowiec nie leży na Śląsku. Oto efekty durnego podziału administracyjnego z 1999 r., gdzie niektóre miasta zostały powcielane do województw kojarzących je z regionami geograficzno-historycznymi, z którymi nie mają nic wspólnego. Taka Częstochowa zgodnie z logika ówczesnych decydentów to też “Slunzk”.

Tereny byłego województwa Krakowskiego za czasów I RP. Jeden pies. Gdyby nie podział z 1999 nie byłoby z kogo się nabijać - no może z Bytomia.

A Sokołów Podlaski według nich leży … na Mazowszu.

TAK XD

Nie podpadł, takie skojarzenia to norma, dla ludzi w regionie Śląsk wiąże się z czym innym niż województwo śląskie i oni to wiedzą.

Ej, jest jeszcze Radom, Wałbrzych :smiley: daj żyć :smiley:

Podziałów regionu historycznie i geograficznie było kilka i każdemu spasuje co innego, najczęściej jednak jest to wskazanie na Małopolskę.

Mam na myśli na Śląsku lokalnie, a nie miasta tak odległe.

No i dlatego nazwy województwo nawiązujące do regionów geograficzno-historycznych są krzywdzące i niepotrzebnie szufladkują miasta i regiony w “nieswoich” granicach. To jedyna reforma Buzka, która nadal nie została zmieniona lub zlikwidowana. Pora na zmiany.

Coś chyba tego nie naprawią i zawsze będzie brało z czapy nazwę miasta…

Ten temat został automatycznie zamknięty 180 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.